Külföld

Észak-Korea megint megfenyegette az USA-t

Washingtonban pedig nyilván nagyon megijedtek

Nem először tette ezt Észak-Korea, az országnak nem tetszik, hogy az Egyesült Államok hadgyakorlatokat tart körülöttük – írta meg a liner.hu.

Észak-Korea megint megfenyegette az USA-t
600 mm-es rakétarendszer adományozási ceremóniája Phenjanban 2022. december 31-én
Fotó: AFP/STR KCNA VIA KNS

Phenjan az évek alatt többször megfenyegette az Egyesült Államokat, és legutóbb is így tettek – írta meg a liner.hu. A legkeményebb reakcióval fenyegetőzik Észak-Korea az USA-val szemben, amely egyre több hadgyakorlatot tart Dél-Koreával közösen.

Észak-Korea élesen bírálta Dél-Koreát és az Egyesült Államokat a közös hadgyakorlataik miatt, mondván, ezekkel a gyakorlatokkal „szélsőséges vörös vonalra” sodorták a helyzetet a Koreai-félszigeten.

Azt is mondták, hogy a régiót „hatalmas háborús arzenállal és még kritikusabb háborús övezetté” változtatják. A csütörtökön kiadott nyilatkozatában az észak-koreai vezetés a legkeményebb válasszal fenyegetőzött, és közölték, Phenjan mindaddig nem érdekelt a párbeszédben, amíg Washington folytatja az általuk ellenségesnek nevezett politikáját.

A fenyegetés nem sokkal azután történt meg, hogy az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin Szöulba látogatott, ahol ígéretet tett arra, hogy az USA emeli a Koreai-félszigetre telepített fejlett katonai eszközök – köztük a vadászgépek – számát – írja az Al Jazeera.

Észak-Korea, amely sorra végzi ki a saját embereit, felkészült arra, hogy válaszoljon, és ismét a nukleáris erőik esetleges bevetésével fenyegetőztek. Nem köntörfalaztak, kilátásba helyezték az atomfegyvereik használatát, ha az USA minden határt átlép.

A hivatalos észak-koreai tájékoztatás szerint, ha az USA továbbra is stratégiai eszközöket vet be a Koreai-félszigeten és annak környékén, Észak-Korea mindezt nem fogja válasz nélkül hagyni, és elrettentésről beszéltek – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink