Külföld

Fegyverek beszerzésében és helyszínkiválasztásban segített a négy bűnrészes

A bécsi terrortámadásban, amelynek elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, négy ember vesztette életét, és huszonhárman megsebesültek

Bűnrészesség miatt két embert életfogytiglanra, két másikat pedig 19 és 20 év börtönre ítéltek csütörtökre virradóra azok közül, akik a vádhatóság szerint részt vettek a négy emberéletet követelő 2020-as bécsi merénylet előkészítésében.

Fegyverek beszerzésében és helyszínkiválasztásban segített a négy bűnrészes
Életfogytiglant és húsz évet kapott a terrortámadás négy bűnrészese
Fotó: Pexels

Az október óta tartó tárgyaláson az esküdtszék egyetértett abban, hogy a négy elítélt férfi a fegyverek beszerzésében és a helyszín kiválasztásában is segítette a végül lelőtt 20 éves elkövetőt a támadás végrehajtásában.

A terrortámadásban, amelynek elkövetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, négy ember vesztette életét, és huszonhárman megsebesültek.

Maga a támadó és az egyik mostani elítélt is ült már börtönben, mert Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. 2019-ben engedték őket szabadon. A támadással kapcsolatban őrizetbe vett hat emberből kettőt bizonyíték híján felmentettek, ugyanakkor iszlamista terrorpropaganda terjesztéséért két év börtönt kaptak. Az ügyészség szerint a vádlottak közül többen is szélsőséges chatcsoportok tagjai voltak.

Az ítélet kihirdetését megelőzően a 22 és 32 év közötti vádlottak tagadták, hogy közeli kapcsolatban álltak volna az elkövetővel, egyúttal kiálltak amellett, hogy nem szimpatizálnak terrorszervezetekkel.

A 2020-as tragédiát követően fény derült rá, hogy az osztrák alkotmányvédelmi hivatal tisztában volt az elkövető újabb radikalizációjával és azzal a sikertelen szlovákiai fegyvervásárlási kísérletével is, amelyben az egyik 23 éves elítélt segítette a férfit.

A belügyminisztériumi vizsgálóbizottság rámutatott, hogy az alkotmányvédelmi hivatal mulasztást követett el azzal, hogy nem tájékoztatta az ügyészséget.

A ügy következményeként reformokat vezettek be az osztrák államvédelemnél, valamint radikalizációellenes intézkedéseket indítványoztak a börtönökben.

Kapcsolódó írásaink