Külföld

Született egy kezdeményezés, hogy Erdogan kapjon béke Nobel-díjat

Törökországnak fontos szerepe van a magyar energiabiztonság és az illegális migráció elleni küzdelmet illetően is

A kiemelt stratégiai partnerség szintjére emelkedik Budapest és Ankara kapcsolata – jelentette be kedden Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval folytatott tárgyalása után azt is elmondta: a Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsa, amelynek tagja Tilki Attila fideszes képviselő is, kezdeményezte Recep Tayyip Erdogan török elnök felterjesztését a Nobel-békedíjra.

Született egy kezdeményezés, hogy Erdogan kapjon béke Nobel-díjat
Szijjártó Péter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Mi magyarok a mielőbbi békében vagyunk érdekeltek, ám a transzatlanti világban nagyon kevesen beszélnek a békéről, és még kevesebben tesznek érte” – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy ez nem meglepő, mivel aki most a békéről beszél, azt a „liberális mainstream” azonnal kikiáltja Putyin szövetségesének és a Kreml propagandistájának.

Törökország, hazánkhoz hasonlóan a kapott „bírálatcunami” ellenére a béke pártján áll, derült ki a nyilatkozatából, a magyar kormány pedig arra kéri Erdoğan elnököt, hogy folytassa a békemisszióját.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Törökországnak fontos szerepe van a magyar energiabiztonságért folytatott és az illegális migráció elleni küzdelmet illetően is. Ukrajnán kívül Törökországon, a Török Áramlaton keresztül érkezik Magyarországra orosz gáz; tavaly ötmilliárd köbméter. A jövőben pedig Azerbajdzsánból is vásárolunk majd, de az azeri gáz szintén Törökországon keresztül jut el Európába.

A migrációról szólva a magyar külügyminiszter rámutatott: ha Ankara nem fordítana komoly gondot a határok védelmére, és nem küzdene a szíriai válság mielőbbi lezárásáért, akkor Európában tarthatatlan lenne a helyzet, hiszen 2022-ben még így is 260 ezer ember kísérelt meg bejutni hazánkba illegálisan.

Kapcsolódó írásaink