Külföld

Még mindig keresik Ausztráliában az elveszett radioaktív kapszulát

A keresőcsapatok speciális sugárzásmérőkkel járják végig a szállítmány útját

Az ausztrál hatóságok további személyzetet és felszerelést küldtek kedden a nemrég szállítás közben eltűnt, céziumot tartalmazó kapszula megtalálására.

Még mindig keresik Ausztráliában az elveszett radioaktív kapszulát
A kapszula egy a kibányászott vasérc vastartalmának megállapítására használt eszköz része
Fotó: Nils Bøhmer

Az ausztrál tűzoltóság és az illetékes minisztérium még hétfőn közölte, hogy öt napba telik, amíg visszakövetik a kapszulát szállító teherautó teljes – 1400 kilométer hosszú – útvonalát.

Kedden azt közölték, hogy eddig mintegy 600 kilométert tudtak visszakövetni az útból.

A kapszula egy a kibányászott vasérc vastartalmának megállapítására használt eszköz része, amelyet a Rio Tinto bányavállalat részére az SGS Australia gyártott le, és a Centurion logisztikai vállalatnak kellett volna leszállítani. A hatóságok gyanúja szerint a szállítmányt érő rezgések miatt lazult ki a kapszula a tartójából, és ennek következtében esett le a teherautóról.

A kapszula elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy Perth külvárosában lévő raktárba, és kicsomagolták a berendezést.

A keresőcsapatok speciális sugárzásmérőkkel járják végig a szállítmány útját.

„A berendezés képes érzékelni az eltűnt kapszula által kibocsátott sugárzást, és jelenleg Perth nagyvárosi területén és külterületén használjuk” – mondta Darryl Ray, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem eseményirányítója.

A kapszula hat milliméter átmérőjű és nyolc milliméter hosszú, ezüstből készült, a kapszula tartalma a cézium 137-es radioaktív izotópja, amely óránként 10 röntgengépnek megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy amennyiben megtalálják a kapszulát, ne közelítsék meg öt méternél jobban, ugyanis a radioaktív sugárzás akár égési sérüléseket és sugárbetegséget is okozhat.

Kapcsolódó írásaink