Külföld

Fehéroroszországban ismét egy migráns holttestére bukkantak a lengyel határ közelében

Idén már több migráns halálát is regisztrálták a lett és a lengyel határon

A fehérorosz rendfenntartó erők munkatársai egy közel-keleti migráns holttestére bukkantak a lengyel határ közelében, a Breszti terület Pruzsanyi járásában – számolt be kedden a helyi Nyomozó Bizottság (SZK) a honlapján.

Fehéroroszországban ismét egy migráns holttestére bukkantak a lengyel határ közelében
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A hatóságok nyomozócsoportot küldtek a helyszínre. A vizsgálatot törvényszéki szakemberek bevonásával kezdték meg, amelynek során rögzítették a nyommintát.

A vélhetően arab nemzetiségű elhunytnál nem voltak személyes tárgyak és iratok. A halál pontos okának megállapítására igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot rendeltek el – jegyezte meg a fehéroroszországi SZK.

A beszámoló szerint tavaly csak a Pruzsanyi járásban hét migráns halt meg a határ menti területen. Ebben az évben több migráns halálát is regisztrálták a lett és a lengyel határon.

A migrációs válság Fehéroroszország Lettországgal, Litvániával és Lengyelországgal közös határainál 2021 novemberében mélyült el.

A Közel-Keletről és Afrikából Európába tartó több ezer migráns többször is megpróbált illegálisan belépni Lengyelország és a balti államok területére a fehérorosz oldalról. Az áradat átjutását az uniós tagországok hatóságai megakadályozták. Az Európai Unió szerint a határkonfliktust a fehérorosz vezetés szándékosan idézte elő azzal, hogy ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, így akarván nyomást gyakorolni az EU-ra.

Brüsszel a történtekre reagálva tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat.

A fehérorosz kormány tagadta, hogy köze lett volna a határon kialakuló helyzethez.
 

Kapcsolódó írásaink