Krónika

Elbúcsúztak a migráns által legyilkolt sekrestyéstől

Több százan kísérték utolsó útjára pénteken a dél-spanyolországi Algecirasban két napja meggyilkolt spanyol sekrestyést. A 65 esztendős férfit egy illegális migráns gyilkolta meg, miután az megpróbált elmenekülni a támadása elől.

Elbúcsúztak a migráns által legyilkolt sekrestyéstől
A halottaskocsiba emelik Diego Valencia néhai sekrestyés koporsóját az Alta téri Nuestra Senora de La Palma templomban tartott gyászmisét követően
Fotó: Cristina Quicler / AFP

Az utcára szorult a tömeg annak a 65 esztendős sekrestyésnek a gyászmiséjén, akit két napja gyilkolt meg egy marokkói illegális migráns a spanyolországi Algecirasban. A helyiek a templomi szertartást követően tapssal búcsúztatták a koporsót elszállító halottas kocsit.

José Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere a helyszínen újságíróknak elmondta, a város úgy tervezi, hogy közteret nevez el az áldozatról.

A szemtanúk beszámolói szerint Diego Valencia szerdán az esti mise után tett rendet a templomban, amikor egy bozótvágó késsel rátámadt a 25 esztendős, az országban engedély nélkül tartózkodó férfi. Az áldozat ugyan kimenekült az utcára, de az erőszakos bevándorló utolérte és végzett vele. Az elkövető ezt megelőzően egy másik közeli templomban is járt, ahol a plébánost sebesítette meg.

A rendőrség az eset helyszínének közelében nem sokkal később elfogta a tettest, aki ellen a hatóságok nyáron indították meg a kitoloncolását kezdeményező közigazgatási eljárást. Algecirasból már a spanyol fővárosba szállították, ahol hétfőn áll bíróság elé, ügyét a központi büntetőbíróság tárgyalja.

A bűncselekményt ugyanis jelenleg „lehetséges terrorista célú gyilkosságként” kezelik, amely „összefüggésbe hozható a szalafista dzsihadizmussal” – derült ki abból a végzésből, amelyben az ügyben eljáró Joaquín Gadea bíró engedélyezte a házkutatást a férfi lakhelyén.

A százhúszezer lakosú dél-spanyolországi Algecirasban soha nem történt még hasonló támadás. A helyi muzulmán közösség vezetői arról számoltak be, hogy a gyilkosságot követően tagjaikat számos fenyegetés érte.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom