Külföld

Ezer eurós bírság kokain birtoklásáért

A belga igazságügyi miniszter automatikus büntetést javasol a megnövekedett esetszámok miatt

Vincent Van Quickenborne belga szövetségi igazságügyi miniszter ezer eurós bírságot javasol minden, kokain birtoklásán tetten ért emberre, a pénzbüntetést automatikusan vonnák le az érintettek bankszámláiról – írta szerdán a The Brussels Times hírportál.

Ezer eurós bírság kokain birtoklásáért
Megduplázódott a kokainfogyasztás Belgiumban
Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Sander Koning

A miniszter javaslata szerint a kokain birtoklásán tetten ért, de a bírság megfizetését megtagadó fogyasztóknak nem kell többé megjelenniük a bíróságon, ugyanis „az igazságügyi rendszer már így is túlterhelt”. Ehelyett az ügyészség úgynevezett „fizetési meghagyást” adna át a pénzügyi hatóságoknak, amelyet felhatalmaznának, hogy vonja le a bírságot a kokainhasználó bankszámlájáról.

A hírportál szerint, ez a gyakorlat már létezik a közlekedési bírságok esetében, így alkalmazása a kábítószeres bűncselekmények esetében is megvalósulhat.

Az igazságügyi miniszter hivatalának szóvivője megerősítette a The Brussels Timesnak, hogy a kormány a Belgiumban folyó „kábítószer elleni háború” keretében szigorúbb büntetésekkel kívánja visszaszorítani a kábítószer-fogyasztást.

Egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt három évben megduplázódott a kokainfogyasztás Belgiumban, ahol az antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fő csomópontja.

A belgiumi fül-orr-gégészek társasága egy múlt heti jelentésben arra hívta fel a figyelmet, hogy szembetűnően megnövekedett a kokainfogyasztás miatt súlyos légúti panaszokkal küszködő betegek száma. Az Europol uniós rendőri együttműködési szervezet szeptemberben figyelmeztetett, Belgiumban az utóbbi években jelentősen megszaporodtak a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények. A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

Kapcsolódó írásaink