Külföld

Öngyilkos merénylet Pesavárban

Több mint hatvanan haltak meg a robbanásban

Az egyik legvédettebb pesavári zónában robbantott egy öngyilkos merénylő hétfőn. A legfrissebb jelentések szerint a bombatámadásnak hatvanegy ember esett áldozatul.

Öngyilkos merénylet Pesavárban
Egy sebesült elszállítása a merénylet helyszínéről
Fotó: AFP/Abdul Majeed

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetében, a merényletben legkevesebb hatvanegy ember meghalt, a sebesültek számát százötvenre becsülik – közölték a helyi hatóságok. Mint a Reuters tudósításából kiderül, az egyik legszigorúbban őrzött zónában álló épületben több mint kétszázötven hívő imádkozott éppen, köztük több rendőr a közeli őrsről, amikor a támadó működésbe hozta a testére erősített robbanómellényt.

A detonáció következtében a mecset egy része beomlott, emiatt különösen magas a sérültek száma. Sokak állapota válságos, félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Pesavárban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) rendszeresen követnek el támadásokat.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett senki.

Azt, hogy a merénylő miként jutott be a többszörösen ellenőrzött zónába, jelenleg is vizsgálják a hatóságok.

Kapcsolódó írásaink