Külföld

Kim Dzsongun húga: Az USA továbbterjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxyháborút

Az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalása az egész európai kontinenst a háború súlyos veszélyének tette ki

Észak-Korea elítélte az Egyesült Államokat és más nyugati hatalmakat, amiért harckocsikat biztosítanak az ukrán haderőnek, mondván, hogy Washington Oroszország elleni proxyháborúja súlyos veszélyt jelent a világbékére – írja az oroszhírek.hu. 

Kim Dzsongun húga: Az USA továbbterjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxyháborút
Kim Jodzsong: Az USA kiterjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxyháborút
Fotó: JORGE SILVA/AFP/Getty

Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által pénteken közölt kommentárjában Kim Jodzsong munkapárti vezető tisztviselő – Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga – azt közölte, hogy az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalása az egész európai kontinenst a háború súlyos veszélyének tette ki.

Washington és szövetségesei „lerombolják a világbékét és a regionális biztonságot azzal, hogy csillagászati mennyiségű katonai felszerelést adnak át Ukrajnának, teljesen figyelmen kívül hagyva Oroszország biztonsági aggályait” – mondta, hozzátéve, hogy a tankok szállításáról szóló döntés komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára.

Miután többször elutasították Kijev nehézpáncélosokra vonatkozó kéréseit, az amerikai tisztviselők végül a hét elején beadták a derekukat, és beleegyeztek, hogy 31 darab M1 Abrams harckocsit küldjenek Ukrajnának. Bár a fegyverek legkorábban augusztusban érkezhetnek meg a harctérre, több szövetséges, köztük Németország és Lengyelország is ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban saját Leopard 2 harckocsikat küld.

Berlin kezdetben vonakodott engedélyezni a német gyártmányú jármű szállítását, de végül a NATO-tagországok nyomására elfogadta a lépést, és lehetővé tette a szövetségesek számára, hogy Leopardjaikat Ukrajnába exportálják.

Kim a továbbiakban komoly aggodalmát fejezte ki az ukrajnai eszkaláció lehetősége miatt, azzal vádolva az Egyesült Államokat, hogy továbbterjeszti az Oroszország elpusztítására irányuló proxy-háborút. Ugyanakkor azt mondta, hogy „bármennyire is kétségbeesettek a szövetséges imperialista erők”, a Kijevnek szállított összes nyugati fegyver „elég, és vaskupacokká válik”.

Moszkva hasonló figyelmeztetéseket fogalmazott meg az ukrajnai külföldi beavatkozással kapcsolatban, azzal érvelve, hogy a megállás nélküli fegyverszállítások csak a konfliktus elhúzódását szolgálják, és közvetlen konfrontációt kockáztatnak a NATO-szövetséggel. Hivatalos személyek ragaszkodnak ahhoz, hogy semmilyen katonai segítség nem akadályozza meg Oroszországot céljai elérésében, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig kijelentette, hogy a nyugati tankok „elégnek” az ukrán harcmezőn.

Kapcsolódó írásaink