Külföld

Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy kiutasítja Lettország nagykövetét. A lépés válasz arra, hogy Rigából hazaküldték orosz kollégáját. A lett nagykövetnek két héten belül le kell lépnie Moszkvából.

Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet
Lettország nagykövetsége Moszkvában (Képünk 2023. január 24-én készült.)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Evgenii Bugubaev

Az orosz külügyminisztérium pénteken bekérette a lett ügyvivőt, hogy tiltakozzon amiatt, hogy Riga csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét Moszkvával. Az ügy előzménye, hogy Lettország hétfőn jelentette be, hogy a szomszédos Észtországgal való szolidaritás jegyében szintén kiutasítja az orosz nagykövetet. A távozásra mindössze két hetet kapott az érintett.

Közleményében az orosz külügy arról tudósított, hogy válaszul ő is kiutasítja Lettország diplomatáját. Utalt arra is, a balti államok szolidaritása szerinte teljes oroszgyűlölet és a Moszkva elleni ellenséges lépések kezdeményezésére irányuló szándék, amelyet az Egyesült Államok és egyes más, velük szemben barátságtalan államok bátorítanak.

Mindezen túl bírálták azokat az intézkedéseket is, amelyeket Riga vezetett be az orosz nyelv használatának korlátozására. Az állam lakossága 1,875 millió, melynek legkevesebb harminc százaléka orosz származású.

A három balti ország – Észtország, Lettország és Litvánia – valaha a Szovjetunió része volt, jelenleg NATO-tagállam és határozottan támogatja több nyugati harckocsi küldését Ukrajnának. Litvánia tavaly áprilisban utasította ki az orosz nagykövetet és csökkentette a saját képviseletének szintjét Moszkvában.

Kapcsolódó írásaink