Külföld

Bűnösnek találtak finn újságírókat titkos katonai információk közzétételében

A "Finnország legtitkosabb helye" című riport vezető szerzőjét pénzbüntetésre ítélték

Egy finn bíróság pénteken kimondta, hogy az ország legnagyobb napilapjának két oknyomozó újságírója bűnös titkos védelmi hírszerzési információk nyilvánosságra hozatalában.

Bűnösnek találtak finn újságírókat titkos katonai információk közzétételében
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A helsinki kerületi bíróság közölte, hogy a Helsingin Sanomat által 2017-ben megjelentetett „Finnország legtitkosabb helye” című riport vezető szerzőjét pénzbüntetésre ítélték, egy munkatársát ugyancsak bűnösnek mondták ki, de rá nem szabtak ki büntetést, mivel csak csekély szerepet játszott az ügyben.

A megjelent cikkben több olyan, a katonai hírszerzésre vonatkozó információt hoztak nyilvánosságra, amely az ország védelme érdekében titkosnak minősültek.

A bíróság felmentette a cikkért felelős szerkesztőt, mivel megítélése szerint nem vett részt a titkos információk felfedésében.

Az ügyészség eredetileg fél évtől egy évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetés kért a vádlottakra.

Az újságírók mind tagadták, hogy törvénysértés követtek volna el.

Finnország éveken át a Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet sajtószabadság-listájának első helyein állt, tavaly azonban az ötödik helyre csúszott vissza, részben éppen e per miatt.

A pénzbírság összegét nem közölték, a Helsingin Sanomat azonban leszögezte, hogy az ítélet hatással lesz a katonai hírszerző tevékenységről szóló tudósításokra.

A 2017. december 16-i cikk utalásokat tartalmazott a hadsereg egyik hírszerző egységének működési helyére és feladataira. A cikket ért bírálatok miatt a főszerkesztő leállította a téma tervezett folytatását.
 

Kapcsolódó írásaink