Külföld

Harckocsik után vadászgépek

Éppen csak megszáradt a tinta azon a szerződésen, ami alapján Ukrajna amerikai Abrams, valamint német Leopárd harckocsikat kap, a Politico értesülései szerint azonban a háttérben már el is kezdődtek a feszült tárgyalások a következő lépésről: vadászgépekről. 

Harckocsik után vadászgépek
A Belga Légierő egy F–16-os vadászgépe az 53. Nemzetközi Párizsi Air Show júniusi bemutatóján (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Nem kis feszültség mellett, de már zajlanak tárgyalások a nyugati szövetségesek között arról, lehet-e és ha igen, hogyan vadászrepülőgépeket szállítani az ukránoknak. Ezt több magas beosztású diplomáciai forrás is megerősítette a Politicónak

A lapnak megszólaló források mindegyike hangsúlyozta ugyanakkor, a kérdés feltehetőleg még a harckocsik beszerzésénél is nagyobb vitákat fog kiváltani, hiszen számos nyugati ország vörös vonalként határozta meg a vadászrepülők szállítást.

A tárgyalásokra rálátó források által lefestett kép szerint ugyanakkor nincs egyöntetű álláspont a vadászgépek kérdésében. Egy a lapnak nyilatkozó észak-európai diplomata például a „következő természetes lépésnek” nevezte a repülők szállítását. Több megszólaló is kiemelte ugyanakkor, mára már több kormány is elképzelhetőnek tartja a légi fegyverek szállítását, azonban a félelem az eszkalációtól mégis nagy. 

Washington például nemrég úgy fogalmazott: a repülőgépek szállítása „egyelőre nem jöhet szóba”. 

A jövő hónapban a Ramstein légibázison tartanak majd tanácskozást, ahol, feltehetőleg előkerül majd a kérdés, mindazonáltal többen jelezték, a vadászrepülőgépek szállítása feltehetőleg hosszú távú projekt lesz.

A Politicónak nyilatkozó egyik diplomata úgy fogalmazott: a tárgyalások jelenleg inkább arrafelé haladnak, hogy az EU és az Egyesült Államok fel tudjon készülni a gépek szállítására, amennyiben arra sürgősen szükség lenne a konfliktus egy későbbi pontján. 

Kapcsolódó írásaink