Külföld

Már több mint ezer halálos áldozata van a kolerajárványnak Malawiban

A kolera hasmenéssel és hányással jár, főleg a kisgyermekekre veszélyes

Már több mint ezer halálos áldozata van Malawiban a 2022 márciusa óta tartó kolerajárványnak – közölte szerdán a dél-afrikai ország egészségügyi minisztériuma.

Már több mint ezer halálos áldozata van a kolerajárványnak Malawiban
Már több mint 1000 halálos áldozata van a kolerajárványnak Malawiban
Fotó: AMOS GUMULIRA / AFP

A minisztérium adatai szerint a fertőző betegségben elhunytak száma keddre elérte az 1002-t. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvántartása szerint ez a legtöbb halálos áldozattal járó kolerajárvány, amely valaha Malawiban kitört. Hasonlóan súlyos helyzet legutóbb 2001–2002-ben fordult elő, amikor 968 kolerás haláleset történt.

Tavaly március óta 30 621 fertőzöttet jegyeztek fel. A legtöbb haláleset két nagyvárosban, Lilongwében és Blantyre-ben történt. Ezekben a városokban a közelmúltban ismét megnyitották a járvány terjedésének megakadályozása érdekében bezárt iskolákat.

A kolera hasmenéssel és hányással jár, főleg a kisgyermekekre veszélyes. A fertőzést baktériummal szennyezett víz vagy élelmiszer okozhatja.

Az egészségügyi tárca közleményében a higiéniai szabályok betartására, az alapos kézmosásra és a fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet; mint írták, a halottakat a helyi szokások szerint a családtagok mosdatják, akik később a torra szánt ételt is készítik nem feltétlenül megfelelő önfertőtlenítés után. A kolerás esetek száma a temetések után gyakran nő meg.

Az ENSZ tavaly novemberig csaknem hárommillió adag szájon át adható vakcinát küldött Malawiba, de az egészségügyi tárca szóvivője szerint azt már mind felhasználták.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy mivel a világon csak egy gyártója van a kolera elleni oltóanyagnak, ez megnehezíti a beszerzést, mert nagy a versengés érte. Ráadásul az ország lakosai közül sokan vallási okokból elutasítják az oltást.

A WHO szeptemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kolera világszerte egyre több helyen üti fel a fejét az évekig tartó csökkenő esetszám után, s ezt a világszervezet mások mellett a szegénységgel, a háborús konfliktusokkal és a klímaváltozással magyarázta.

Kolerában évente 1,3–4 millióan szenvednek, a betegség mintegy 143 ezer ember halálát okozhatja évente.

Kapcsolódó írásaink