Külföld

Orosz nagykövet: Égbekiáltó provokáció az Ukrajnának küldött tank

Az amerikaiak folyamatosan emelik a bábkormányuknak nyújtott katonai segítség lécét, mondta Antonov

Az Ukrajnába küldött amerikai harckocsikat az orosz erők megsemmisítik – figyelmeztetett Moszkva amerikai nagykövete, miután a média szerint a Fehér Ház a korábbi vonakodása ellenére nehézpáncélosokat kíván szállítani Kijevnek – írta meg az oroszhirek.hu.

Orosz nagykövet: Égbekiáltó provokáció az Ukrajnának küldött tank
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS

Az M1 Abrams fő harckocsi esetleges Ukrajnába történő szállításáról kérdezve Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov azt mondta, hogy a lépés csak fokozná az amerikaiak részvételét a konfliktusban, és messze túlmutat a „védelmi fegyverek” felajánlásán – írta meg az oroszhirek.hu.

„Ha döntés születik az M1 Abrams Kijevnek történő átadásáról, az amerikai tankok minden kétséget kizáróan megsemmisülnek, ahogy a NATO katonai felszerelésének minden más darabja is” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy „az amerikaiak folyamatosan emelik a bábkormányuknak nyújtott katonai segítség lécét".

Bár a Fehér Ház korábban elutasította Kijev követelését az M1 Abramsra vonatkozóan – amely szerepelt az ukrán tisztségviselők által az ünnepek körül terjesztett karácsonyi „kívánságlistán” –, kedden több hírügynökség is arról számolt be, hogy Washington meggondolta magát, és most mégiscsak szándékában áll elküldeni őket. A jelentések szerint a bejelentésre már ezen a héten sor kerülhet – írták.

Míg a Pentagon azzal érvelt, hogy az Abrams üzemeltetése és fenntartása költséges, és évekbe telhet, mire a harctérre kerül, a New York Times szerint a tisztségviselők most úgy vélik, azért kell beleegyezni a jármű szállításába, hogy meggyőzzék Németországot, hogy engedélyezze saját Leopard 2 harckocsijának szállítását. Kiemelték, a Leopardot több európai hadsereg is használja, mintegy 2000 darab állomásozik belőle a kontinensen, bár Berlin engedélyétől függ az átadásuk bármely harmadik országba.

Antonov megjegyezte, az amerikai tisztségviselők gyakran előzetesen megnézik a sajtóban megjelent információkat, mielőtt azokat hivatalosan is megerősítenék, ami arra utal, hogy az M1 Abramsról szóló keddi jelentések egy újabb példa a szándékos kiszivárogtatásra. Hozzátette, hogy Washington „proxy”-ként használja Ukrajnát, hogy stratégiai vereséget okozzon Oroszországnak, és azt állította, hogy az Egyesült Államok volt az ellenségeskedések valódi felbujtója.

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy harckocsikat szállít, lehetetlen lesz egy ilyen lépést a védelmi fegyverekről szóló érvekkel indokolni. Ez egy újabb égbekiáltó provokáció lenne az Oroszországi Föderáció ellen” – mondta.

„Senkinek sem lehetnek illúziói azzal kapcsolatban, hogy ki a valódi agresszor a jelenlegi konfliktusban" – tette hozzá.

Moszkva többször elítélte a konfliktusba való nyugati beavatkozást, azzal érvelve, hogy az Ukrajnába ömlő haditechnikai eszközök áradata csak meghosszabbítja a harcokat, és lehetetlenné teszi a tárgyalásos rendezést. Ennek ellenére a Kreml kijelentette, hogy semmilyen külföldi támogatás nem akadályozza meg céljai elérésében, és ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnába küldött összes NATO-fegyver „el fog égni” – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink