Külföld

Dagad a tankbotrány Berlinben

Egyre feszültebb a helyzet a német kormánykoalícióban az Ukrajnának szánt harckocsik miatt

A berlini kormánypárt tagjai nyilvánosan vitatkoznak azon, hogy kapjon-e Leopard–2 tankokat Kijev. Olaf Scholz szövetségesei felháborodtak, hogy a kancellár vonakodik attól, hogy Leopard harckocsikat küldjön Ukrajnának. A liberális szabaddemokraták „katasztrófának” nevezték Scholz hezitálását a harckocsik ügyében. Közben már tizenkét ország csatlakozott ahhoz a brit–lengyel kezdeményezéshez, amelynek értelmében száz darab harci járművet ajándékoznának Ukrajnának.

Dagad a tankbotrány Berlinben
Ukrajna miatt áll a bál a német kormánypártok között (képünk illusztráció)
Fotó: BBC

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a német kancellárra. A Politico cikke szerint szövetségesei sarokba akarják szorítani Olaf Scholzot. A Zöldek és a Szabad Demokrata Párt vezető politikusai azt követelik a kancellártól, hogy küldjön még több katonai támogatást Kijevnek. Emellett azt is sürgetik, hogy engedélyezze, hogy legalább más országok szállíthassanak német gyártmányú Leopardokat Ukrajnának.

Scholz szóvivője azonban világossá tette: a harckocsik küldésére vonatkozó kéréseket először a német szövetségi biztonsági tanácsnak kell megvitatnia és döntenie. A német gyártmányú tankokat ugyanis Németország engedélye nélkül nem lehet továbbadni más országnak.

A kormánykoalíció tagjainak azonban nem igazán tetszik, hogy a kancellár a szabályok betartásával szeretne eljárni a kérdésben.

 A Bundestag védelmi bizottságának liberális elnöke „katasztrófának” nevezte Scholz vonakodását a harckocsik ügyében, és azt mondta, hogy a német kormány „kudarcot vallott”.

A jobbközép CDU/CSU-blokk pedig arra hívta fel a kancellár figyelmét, hogy talán ideje lenne olyan szövetségeseket keresnie, akik nem szúrják hátba.

A német védelmi miniszter kedden ismét hangsúlyozta, hogy mindenkinek alaposan mérlegelnie kell az ügyben, ahogyan azt a német kancellár is teszi. Boris Pistorius szerint a kérdést illetően nincs megosztottság a német kormánypártokon belül, amit most látunk, az csupán az álláspontok összehangolása.

A német külügyi államtitkár kedd délutánra ígérte, hogy a Bundestag döntést hoz arról, hogy küldenek-e Ukrajnának tankokat, illetve adnak-e más országoknak erre engedélyt.

A britek és a lengyelek közösen próbálnak nyomást gyakorolni Németországra. Azt követelik, hogy Berlin adjon engedélyt arra, hogy más államok küldhessenek Leopard–2-t Kijevnek.

Eddig tizenkét ország csatlakozott az akcióhoz.

Az ABC News értesülései szerint többek között Lengyelország, Finnország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Hollandia és Dánia is jelezte, hogy szívesen ad német harckocsikat Ukrajnának.

A Reuters német forrásokra hivatkozva azt írta, hogy abban az esetben biztosan jóváhagynák a Leopardok küldését, ha az Egyesült Államok is garantálná, hogy eljuttatja saját tankjait Ukrajnába. Amerikai tisztségviselők szerint azonban kizárt, hogy Biden kormánya erre a lépésre elszánja magát.

A NATO-főtitkára is beállt a sorba, és felszólította Németországot és szövetségeseit, hogy szállítsanak harckocsikat Ukrajnának. Jens Stoltenberg szerint Oroszország újabb kemény csapásra készül, emiatt minél előbb fokozni kell Ukrajna katonai támogatását.

Lengyelország már zöld utat is kapott Berlintől. A Reuters arról számolt be, hogy Varsó megkapta Németország hivatalos engedélyét, hogy a Leopard-tankjaikat elküldhessék Ukrajnának.

A kijevi vezetés közölte: eddig csak korszerűtlen tankokat adományoztak Ukrajnának, azonban az orosz offenzívát csak a német Leopárd–2-vel tudnák megtörni.

A Leopard–2 harckocsi jelenleg az egyik legmodernebbnek számít.

A Reutersnek nyilatkozó szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a német harci járművek küldésével a béke még távolabb kerül, és a Nyugat ezzel a lépéssel csak azt fogja elérni, hogy még tovább húzódnak a harcok. A háború egyik nagy nyertese, az Egyesült Államok, pedig boldogan dörzsöli a kezét, hogy Ukrajna katonai támogatása egyre több viszályt szít Európán belül – tette hozzá. 

Forrás: Politico, Reuters, Die Welt, ABC News