Külföld

Több száz ember jogcím nélküli fogva tartásával vádolják jogvédők az afganisztáni tálibokat

A tálib vezetés egyelőre nem reagált

Csaknem kétezer embert tartóztattak le jogcím nélküli tavaly augusztus óta az afganisztáni tálibok – közölte hétfőn publikált jelentésében a Ravadari nevű emberi jogvédő szervezet.

Több száz ember jogcím nélküli fogva tartásával vádolják jogvédők az afganisztáni tálibokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Shafiullah Kakar

Az összegzés szerint a fogvatartottak között a korábbi afgán kormány alkalmazottain kívül megtalálhatóak az utcai tüntetéseken elfogott női aktivisták, jogvédő szervezetek tagjai és támogatóik, újságírók, egyházi iskolák diákjai, törzsi csoportok elöljárói, valamint a szalafista szekta tagjai és olyan polgári személyek, akiket a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) kollaboránsainak tekintenek.

A jelentés összeállítója és kiadója Sahárzád Akbar, aki a tálib hatalomátvételt megelőzően a Független Afgán Emberi Jogi Bizottságot vezette.

A tálib vezetés – amely az ENSZ korábban kiadott hasonló jelentéseit „propagandának” minősítette – egyelőre erre a beszámolóra nem reagált.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át a tálibok ismét a hatalmat. Vezetőjük akkor azt ígérte, hogy általános amnesztiában részesítik majd az ellenzéket. A sajtó azonban augusztus óta számos olyan esetet dokumentált amikor önkényesen tartóztattak le vagy öltek meg ellenzékieket a tálib hatóságok vagy az ellenőrzésük alatt álló civil ruhás személyek.

A tálib vezetés ezenkívül több olyan békés tüntetést is feloszlatott, ahol jogaik védelmében vonultak fel afgán nők, az eseményekről tudósító újságírókat pedig letartóztatták. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába Afganisztánban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom