Külföld

Az orosz ENSZ-nagykövet Kijevet hibáztatja a civil halottakért

Az utóbbi egy évben több mint 4500 civil, köztük 154 gyerek vesztette életét a donyecki és a luhanszki térséget ért ukrán támadásokban – közölte pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) informális ülésén.

Az orosz ENSZ-nagykövet Kijevet hibáztatja a civil halottakért
Ukrán tűzérség Donyeckben
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Moszkva által már orosznak tekintett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” területén 2022. február 17. óta 4591 polgári személy – köztük 154 gyerek – halt meg ukrán tüzérségi támadások miatt. Több mint 13 ezer lakóépület, 147 egészségügyi és 560 oktatási intézmény rongálódott meg – mondta Nyebenzja.

„Ahogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket kezdett kapni 2022 nyarán a NATO-tagállamoktól, a kijevi rezsimnek újabb lehetőségei nyíltak a Donyec-medencei városok célzott megsemmisítésére. Azóta négyszeresére növekedett a polgári áldozatok száma és háromszorosára a civil infrastruktúrában keletkezett károk mennyisége” – jelentette ki az orosz diplomata.

Szerinte az ukrán hadseregnek a szakadár térségek városaival szembeni csapásai katonai értelemben értelmetlenek, mivel ott nincsenek katonai létesítmények, a frontvonal pedig elég messze található. Ezzel szemben a nagy pontosságú orosz csapások kizárólag az ukrán katonai és energetikai célpontokat célozzák, csakhogy a kijevi vezetés a lakónegyedekben telepített légvédelmi egységeket, ami miatt a rakéták roncsai lakott területekre zuhannak – állította. „Ez volt a helyzet Kremencsukban és Dnyepropetrovszkban, az eltévedt ukrán rakéták berepültek Lengyelország és Moldova területére” – tette hozzá az orosz ENSZ-nagykövet.

Kapcsolódó írásaink