Belföld

Elfogadhatatlan a kárpátaljai magyarok jogainak megnyirbálása

Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, akiknek a jogait most erősen megnyirbálják, ami pedig elfogadhatatlan – jelentette ki Novák Katalin pénteken. 

Elfogadhatatlan a kárpátaljai magyarok jogainak megnyirbálása
Novák Katalin: Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, akiknek a jogait most erősen megnyirbálják
Fotó: Facebook/Novák Katalin

A köztársasági elnök szerint az ukrán kisebbségi törvény jelenlegi változata Magyarország számára nem elfogadható, mert ez a gyakorlatban a kárpátaljai magyar kisebbség tagjainak nehézséget okoz – hangsúlyozta.

Novák Katalin elmondta, hogy mivel a párbeszéd híve, ezért elfogadta Volodimir Zelenszkij elnök meghívását tavaly Kijevbe, majd kárpátaljai látogatásakor is felhozta ezt a témát az elnök egy képviselőjének, aki az oktatási ügyekért felel. Novák ezen felül levélben is jelezte az ukrán elnöknek, hogy Magyarországnak milyen szempontjai vannak a kisebbségi törvény megalkotásával kapcsolatban – szögezte le Novák Katalin egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök kifejtette, hogy erre a levélre még nem kapott választ, illetve a válasz ott van most Kárpátalján, a mindennapokban, kint az utcán.

Hangsúlyozta, nem csak Magyarországról, nemcsak a magyar kisebbségekről van szó, hanem a román, a bolgár vagy a görög kisebbség tagjairól is, akik ugyanúgy szenvednek az új kisebbségi törvénytől és annak következményeitől.

Kapcsolódó írásaink