Krónika

Új-Zélandon elárverezik a miniszterelnök becsmérlő szavait tartalmazó parlamenti jegyzőkönyvet

Ardern: „Micsoda arrogáns p.cs”

Az érintettek javaslatára kalapács alá került Új-Zélandon az a parlamenti jegyzőkönyv, amelyben rögzítették, ahogy a miniszterelnök bekapcsolva hagyott mikrofonnál inzultálta riválisát, a befolyt összegből a prosztatarák elleni harcot támogatják – közölték sajtóforrások pénteken.

Új-Zélandon elárverezik a miniszterelnök becsmérlő szavait tartalmazó parlamenti jegyzőkönyvet
Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern
Fotó: AFP/Pool/Rungroj Yongrot

Jacinda Ardern kormányfő az ülésen azután feledkezett meg magáról, miután David Seymour, a liberális–konzervatív ACT párt vezetője mintegy hét percen keresztül bombázta kérdésekkel a kormánya teljesítményéről a parlamentben.

Ardern, amikor válaszadás után leült, helyetteséhez fordult, és azt mondta: „micsoda arrogáns p.cs”.

A megjegyzés a parlamenti közvetítésben alig volt hallható, viszont a miniszterelnök asztali mikrofonja felvette.

„Kiállunk a p.csökért mindenhol!” – kommentálta Seymour az incidenst követő karácsonyi ünnepségen Ardernnel készült fotót, amelyben a két politikus láthatóan barátságos hangulatban, a mindkettejük által aláírt jegyzőkönyvvel a kezében pózol. Hozzátette, hogy az árverés és a befolyt összeg hasznosítása az ő ötlete volt, „de a miniszterelnököt nem kellett sokáig győzködni”.

„Remélem, sok pénz gyűlik össze, noha ez kissé szokatlan módja (a pénzgyűjtésnek), de jó ügyet szolgál” – fogalmazott Seymour.

A december 22-én befejeződő árverés pénteken 45 500 új-zélandi dolláron (11 millió forint) állt.

Kapcsolódó írásaink