Külföld

Románia visszaküldi posztjára decemberben hazarendelt bécsi nagykövetét

Iohannis szerint Bukarest – az osztrák aggodalmakra válaszolva – továbbra is kész a kétoldalú, illetve európai szintű együttműködésre

Klaus Iohannis román államfő csütörtökön telefonon egyeztetett Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel, majd Bukarest „megoldáskereső nyitottságának” jeleként úgy döntött, hogy visszaküldi Bécsbe az ország decemberben hazarendelt nagykövetét – tudatta a román elnöki hivatal.

Románia visszaküldi posztjára decemberben hazarendelt bécsi nagykövetét
Klaus Iohannis
Fotó: Wikipedia

Klaus Iohannis osztrák hivatali partnerének kifejtette: a román állampolgárok csalódással fogadták Ausztria vétóját, amellyel tavaly decemberben megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, ugyanakkor megköszönte Alexander Van der Bellennek, hogy – az osztrák kormány álláspontjával szembefordulva – a maga részéről nyilvánosan szorgalmazta Románia felvételét a határellenőrzés nélküli térséghez.

A román elnök kifejezte reményét, hogy a bécsi kormány is a lehető leghamarabb konstruktív álláspontra helyezkedik a kérdésben, és együttműködésével lehetővé teszi, hogy az idei év folyamán teljesüljön a román Schengen-tagsággal kapcsolatos célkitűzés.

Iohannis szerint Bukarest – az osztrák aggodalmakra válaszolva – továbbra is kész a kétoldalú, illetve európai szintű együttműködésre a balkáni útvonalat használó, illegális migráció megfékezése érdekében.

A bukaresti külügyminisztérium tavaly december 9-én jelentette be, hogy Románia egyeztetésre hazarendelte bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa december 8-án elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez. Románia bécsi nagykövetségét Emil Hurezeanu nagykövet hazahívása óta ideiglenes ügyvivő vezette.

Kapcsolódó írásaink