Külföld

Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

A tekintélyelvű rendszerek akadályozzák a klímaváltozás elleni harcot, és végső soron pusztulásba taszítják a bolygót

A migránsok száma „az előrejelzések szerint ebben az évszázadban eléri majd az egymilliárdot”. És hogy mindezért mi felelős? A tekintélyelvűség – fejtette ki Davosban Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, aki jelenleg klímaaktivistaként tekint önmagára – írta meg a Hirado.hu.

Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese
A tengeri és a balkáni útvonalon is egyre több migráns érkezik (képünk illusztráció)
Fotó: BBC

Al Gore a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) a klímaváltozás veszélyeiről tartott eligazítást.

Igencsak indulatos beszédében azt állította, az éghajlatváltozás „felforralja az óceánokat”, olyan szokatlan időjárási jelenségeket okoz, mint az özönvízszerű esőzések, és végső soron az emberiség „önrendelkezési képességét” is befolyásolja. A korábbi amerikai vezető drasztikus lépéseket sürgetett a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében – írta meg a Hirado.hu.

Hozzátették, beszédének egy hevesebb részében részletesen kitért azokra a rendkívüli problémákra, amelyek az emberiségre várnak, ha az továbbra is „nyitott csatornaként” kezeli a Föld légkörét. „Az emberek ismerik azt a vékony kék vonalat, amelyet az űrhajósok űrből készült képein láthatunk? Ez a légkörnek az a része, amely oxigént tartalmaz, a troposzféra, ami csak öt–hét kilométer vastag. Ez az, amit mi nyílt csatornának használunk” – fogalmazott Gore.

Majd így folytatta: „Még mindig 162 millió tonna üvegházhatású gázt küldünk bele minden egyes nap, és az így felhalmozott mennyiség most annyi pluszhőt rejt magában, mint amennyit 600 ezer Hirosima-szintű atombomba felrobbanása szabadítana fel naponta a Földön.”

Ezt a jelenséget tette felelőssé egy sor olyan problémáért, amelyekkel szerinte az emberiségnek jelenleg szembe kell néznie. Szinte kikelve magából azt mondta: „Ez az, ami (…) kiszívja a nedvességet a földből, aszályokat okoz, megolvasztja a jeget, megemeli a tengerszintet, és a klímamenekültek hullámait okozza!”

A klímaváltozás okozta migáránsválságról megjegyezte, a migránsok száma „az előrejelzések szerint ebben az évszázadban eléri majd az egymilliárdot”. És hogy mindezért mi felelős? A tekintélyelvűség.

A tekintélyelvű rendszerek ugyanis szerinte akadályozzák a klímaváltozás elleni harcot, és végső soron pusztulásba taszítják a bolygót. Hozzátette: „Az idegengyűlölet és a politikai önkényuralom »mindössze« néhány millió menekültet hozott eddig össze. Na de mi van az egymilliárddal?!” – kiáltott fel.

Kapcsolódó írásaink