Külföld

A háborús infláció legnagyobb vesztesei a keleti államok

Az inflációs válság legnagyobb vesztesei az Európai Unió kevésbé tehetős keleti tagállamai. Szlovákia lakosságát nemcsak a tizenöt százalékos pénzromlás és a belpolitikai válság, hanem a hatalmas rezsiköltségek is nyomasztják.

A háborús infláció legnagyobb vesztesei a keleti államok
Kassa belvárosa – a helyieket az időjáráson túl a magas infláció is súlyosan nyomasztja (képünk illusztráció)
Fotó: Robert Nemeti / Anadolu Agency via AFP

Az ukrajnai háború, az energiaválság és az ennek nyomán elszabadult inflációs válság tavaly az összes uniós tagországnak alapos fejfájást okozott – írta meg csütörtök hajnalban a pozsonyi Új Szó az Eurostat legfrissebb felmérésére utalva. Mint olvasható,  a kialakult helyzet legnagyobb vesztesei az Európai Unió keleti tagországai.

Míg 2021 decemberében öt százalék körüli éves inflációt mértek, 2022 decemberére ez 10,4-re nőtt. Az egyes tagországok között azonban látványos különbségek vannak. A cikk szerint az inflációs toplista első tíz helyezettje között kizárólag keleti uniós államokat találunk.

Északi szomszédunk – tizenöt százalékos drágulással – a hetedik, vagyis a visegrádi országok közül decemberben itt volt a legalacsonyabb pénzromlás. Ugyanakkor az elemzők azonnal hozzáteszik, Szlovákiában a termékek jelentős része már korábban is drágább volt, mint a környező államokban, vagyis a helyzetük így sem nevezhető túlzottan rózsásnak. Külön rossz hír, hogy az infláció üteme az előző évhez képest megháromszorozódott, illetve a fokozódó belpolitikai válság miatt egyre kevesebb figyelem jut a lakosságot nyomasztó rezsiköltségek emelkedésének megfékezésére.

Kapcsolódó írásaink