Gazdaság

Sokkolták a szlovákiai előlegszámlák az iskolákat

Van, ahol négyszeres árat kellene fizetni

Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter felszólította az iskolaügyi tárcát, cselekedjen a tanintézetek megemelkedett energiaszámláinak ügyében. Az érintettek már több mint két hete nem tudják, mit kezdjenek a kapott csekkekkel.

Sokkolták a szlovákiai előlegszámlák az iskolákat
Mozgással a hideg ellen (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Durván négyszeresére emelkedett a havi részlet – nyilatkozta a pozsonyi Új Szónak Narancsík Szilvia. Mint a cikkben olvasható, a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda vezetője a gáz árára utalva elmondta, az eddigi ezerhétszáznyolcvankilenc (715 600 forint) helyett havonta hatezernyolcszáz eurót (2,720 millió forintot) kellene kifizetniük.

A lap szerint Narancsík felvette a kapcsolatot a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatóval, és közölte, egyszerűen nem tudják befizetni az iszonyatos előleget, érdemi választ azonban nem kapott. A vezető Ján Horecký oktatási miniszter kijelentései alapján arra számít, hogy körülbelül a tavalyi szinten lesznek az energiaköltségek, mindezt azonban csak a sajtóban és a közösségi médiában megjelent információból szűrte le, hivatalos iránymutatás a szaktárcától immár több mint két hete nem érkezett.

Narancsík Szilvia megjegyezte, azok az iskolák, ahol nem nőttek lényegesen a költségek, befizetik a számlákat, a többiek pedig egyelőre kivárnak. Spórolunk, amennyire csak lehet. A tornateremben levittük 15 fokra a fűtést, de nem szeretnénk bezárni – fogalmazott.

Várady Kornélia, a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda igazgatónője a lapnak arról beszélt, a tavaszihoz képest nagyjából háromszorosára emelkedett a villamos energia havi összege. Így kétszáznyolcvan (112 500 forint) helyett mostanában nyolcszáz eurót (320 000 forintot) fizetnek.

A sokkoló hírek kapcsán Branislav Gröhling (SaS) volt oktatási miniszter felszólította az iskolaügyi tárcát, hogy cselekedjen a tanintézetek megemelkedett energiaszámláinak ügyében.

Kapcsolódó írásaink