Külföld

Egyre növekszik a haderő

Kreml: Moszkva a Nyugat proxyháborúja miatt növeli az orosz haderő létszámát

A nyugati országok proxy- (helyettesítő) háborújával indokolta kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt, hogy Oroszország 2026-ra a tervek szerint másfél millióra növeli a fegyveres erők személyi állományának létszámát.

Egyre növekszik a haderő
A grúz kormányzat álláspontja szerint a fegyvereket megvásárolták, nem kapták
Fotó: JUAN BARRETO / AFP

„Ez (a létszámnövelés) összefügg azzal a háborúval, amelyet a kollektív Nyugat országai folytatnak – egy proxyháborúval, amely magában foglalja a harci cselekményekben való közvetett részvétel, valamint a gazdasági, pénzügyi és jogi háború elemeit, túllépve a jogi kereteket" – mondta Peszkov.
„Hazánk biztonságát feltétlenül biztosítani kell. És ebben az esetben a védelmi minisztérium teljesíti a szerepét" – tette hozzá.

Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter is Oroszország elleni proxyháborúnak nevezte a Nyugatnak az Ukrajnával kapcsolatos viselkedését.
Szergej Sojgu védelmi miniszter múlt szerdán az orosz katonai tárca közleménye szerint bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők katonai állománya létszámának másfél millióra növelését 2023–2026 között fogják végrehajtani. Korábban a létszámnövelést az ország katonai biztonságát szavatoló feladatok garantált megoldásával indokolta.   

Az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát ez év elején 137 000 fővel növelték. Vlagyimir Putyin orosz elnök vonatkozó rendelete az összlétszámot 2 039 758-ban határozta meg, ebből 1 150 628 a katona.
Sojgu szerdai bejelentései között az is szerepelt, hogy Oroszországban két új katonai körzet jelenik meg, a moszkvai és leningrádi. A miniszter feladatként nevezte meg önálló hadseregcsoportok létrehozását „az Oroszországi Föderáció új alanyainak" – az Ukrajnától elcsatolt régióknak – és egy hadtest felállítását a Finnországgal határos Karéliában.   

Bejelentette három új gépesített lövészhadosztály és két légideszant rohamhadosztály felállítását, hét gépesített lövészdandár hadosztállyá történő átszervezését, valamint a haditengerészet, a légi- és űrerők, illetve a stratégiai célú rakétacsapatok harci komponensének megerősítését.
Korábban a miniszter öt új tüzérhadosztály felállítását és a meglévő dandárok alapján öt tengerészgyalogos hadosztály létrehozását, valamint a légierő kilenc ezreddel és hat dandárral történő megerősítését javasolta.   

A miniszter hangsúlyozta, hogy az összes tevékenységet egy átfogó tervben kell összefoglalni, és szinkronizálni kell a fegyverek, had- és speciális felszerelések szállításának időzítésével, valamint az infrastruktúra kiépítésével. Hozzátette, hogy ezek a 2023–2026-ra tervezett nagyszabású változások minden helyettesétől és minden haderőnem-főparancsnoktól megfelelő, szakszerű döntések meghozatalát követelik meg.

Rámutatott, hogy különös figyelmet kell fordítani az alakulatok szerződéses katonákkal való feltöltésére. Korábban azt javasolta, hogy a szerződésesek létszámát 695 ezerre növeljék, és ez az állomány már az év végére legalább 521 ezer főből álljon.
Sojgu hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a katonai egységek időben kapják meg a fegyvert és a hadfelszerelést, hogy a katonai körzetekben és az új régiókban növeljék a kiképzőpályák, a fegyveres erők kiképzőközpontjaiban pedig a hallgatók számát, és biztosítva legyen az intézkedések teljes körének költségvetési finanszírozása.

Kapcsolódó írásaink