Külföld

Bolsonaro elismerte, hogy elkövetett néhány hibát

„Négy év alatt minden nap hétfőnek tűnt”

Elismerte Jair Bolsonaro volt brazil elnök, hogy elkövetett „néhány hibát” hivatali ideje alatt. Erről egy hétfőn nyilvánosságra került videón beszélt támogatói előtt az Egyesült Államokban.

Bolsonaro elismerte, hogy elkövetett néhány hibát
A korábbi jobboldali államfő december 30-án távozott Brazíliából
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

„Négy év alatt minden nap hétfőnek tűnt. Voltak hibák? Igen, voltak, ez logikus. Elkövettünk néhány hibát” – mondta a Metrópoles hírportálon megjelent felvételen a politikus.

A korábbi jobboldali államfő december 30-án távozott Brazíliából, két nappal azelőtt, hogy utóda, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett.  

A hírportál videóján támogatói azt tanácsolják neki, hogy ne térjen vissza Brazíliába, ahol a legfelsőbb bíróság nemrég kilátásba helyezte, vizsgálni fogja szerepét az ország fővárosában január  8-án kirobbant zavargásokban.

A rendbontást megelőzően Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását.

Azt állította, hogy Lulát nem választották meg, hanem a legfelsőbb bíróság és a brazil választási hatóság juttatta hatalomra. Az ügyészek szerint ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik „ideológusa és felbujtója” lehetett a volt elnök. A zavargások során a volt államfő hívei megrohanták az elnöki hivatalt, a törvényhozás és a legfelsőbb bíróság székházát.

„Sajnálom, ami történt” – mondta most Bolsonaro, aki „hihetetlennek” nevezte a történteket.

A zavargások során értékes műalkotások és bútorok semmisültek meg. Mintegy ezerkétszáz embert őrizetbe vettek. A január elseje óta hivatalban lévő Lula-kormány a történteket terrorcselekménynek minősítette.

Bolsonaro elítélte az „ámokfutást”, és tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom