Külföld

Bevetik a szövetségi rendvédelmi erőket Brazíliában

A brazil alsóház jóváhagyta

A brazil törvényhozás elfogadta a szövetségi rendvédelmi erők bevetését a fővárosi zavargások visszaszorítása érdekében.

Bevetik a szövetségi rendvédelmi erőket Brazíliában
Jair Bolsonaro korábbi jobboldali brazil elnök támogatói vasárnap ostromolták meg az ország parlamentjét, az elnöki hivatalt és a legfelsőbb bíróság épületét.
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

A brazil szövetségi rendvédelmi erők beavatkozását Luiz Inácio Lula da Silva, a január 1-jén hivatalba lépett baloldali elnök rendelte el, de azt még a kongresszusnak is jóvá kellett hagynia hétfő éjjel.

Jair Bolsonaro korábbi jobboldali brazil elnök támogatói vasárnap ostromolták meg az ország parlamentjét, az elnöki hivatalt és a legfelsőbb bíróság épületét. Mindeközben a volt brazil elnök fia visszautasította, hogy apjának köze lenne a fővárosi zavargásokhoz és a közintézmények ostromához. Flavio Bolsonaro szenátor hangsúlyozta: az embereknek nem szabad összekötni a zavargásokat apja nevével.

„Ne próbáljanak meg hazugságokból álló narratívát építeni, mintha Jair Bolsonarónak bármi köze is lenne az eseményekhez” – fogalmazott a korábbi brazil elnök fia.

Jair Bolsonaro jelenleg nem tartózkodik Brazíliában, mivel kórházi vizsgálatokat követően az egyesült államokbeli Floridában lábadozik.

Kapcsolódó írásaink