Külföld

Hat sérültje van a londoni lövöldözésnek

Egy leukémiában meghalt anyáért és lányáért szólt a szertartás a templomban

A szombat esti végleges adatok szerint hatan sebesültek meg a London központjában történt lövöldözésben. A sérültek között két gyerek is van, egyikük állapota életveszélyes.

Hat sérültje van a londoni lövöldözésnek
A lövöldözés helyszíne Londonban
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Scotland Yard első tájékoztatásában három nő és egy hétéves kislány sérüléséről számolt be.

A londoni rendőrség részletes késő esti ismertetésében azonban már az áll, hogy négy felnőtt nő és két kislány sérült meg az incidensben.

A lövéseket az egyelőre ismeretlen tettesek egy mozgó járműből adták le Camden városrészben, a két legnagyobb londoni pályaudvar, a Euston és a King’s Cross és a St. Pancras közötti utcában, a St. Aloysius katolikus templom közvetlen közelében.

A templomot, ahol éppen gyászszertartás zajlott, kiürítették, és a környező utcákat lezárták.

A jármű elhajtott a helyszínről, őrizetbe vétel egyelőre nem történt, a tettesek kiléte és indítéka nem ismert.

A Scotland Yard beszámolója szerint egy 41, egy 48 és egy 54 éves nőt nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A 48 éves sebesült sérülései a vizsgálatok alapján maradandónak bizonyulhatnak.

Szombat estére a mentők tájékoztatásából kiderült, hogy a helyszínről egy 21 éves nőt is kórházba vittek, de az ő állapota sem életveszélyes.

Egy 12 éves lányt könnyebb lábsérülésekkel vittek kórházba, de őt ellátása után hazaengedték.

A lövöldözésesben megsérült hétéves kislány állapota a Scotland Yard szombat esti tájékoztatása szerint életveszélyes.

Egy leukémiában meghalt anyáért és lányáért szólt a szertartás

A BBC idézi Jeremy Trood atyát, aki a megemlékezést tartotta a Szent Aloysius római katolikus templomban, közvetlenül a lövöldözés előtt. Az atya elmondta, hogy az istentiszteletet a leukémiában meghalt 20 éves Sara Sanchez és édesanyja számára tartották. Novemberben haltak meg, egy hónapon belül követték egymást.

„Bent voltam a templomban. Hallottam a csattanást, és az emberek visszaszaladtak a templomba. Tudták, hogy valami történt odakint. Mindenki nagyon meg volt ijedve, sokan még akkor se távoztak, amikor a rendőrök azt mondták, most már mehetnek” – mondta a pap.

Megszólalt egy névtelenséget kérő szomszéd is. „Hallottam a lövéseket. Csendes napot töltöttem az erkélyemen, amikor felcsattantak a lövéseket. Azt tudtam, hogy ez nem normális, a következő percben pedig már mindenki sikoltozott és kiabált.”

Simon Lamrock fotós amikor a templomhoz érkezett, az embereket már egy oldalsó bejáraton keresztül evakuálták. „Ez egy nagyon forgalmas terület. Minden helyi lakos kijött, hogy megtudja, mi történik. Döbbenetes volt” – mondta a BBC-nek.

Sadiq Khan londoni polgármester úgy nyilatkozott, hogy mélységesen lehangolta a lövöldözés, és azt mondta, szoros kapcsolatban állt a városi rendőrséggel, mindent tudni szeretne.

Kapcsolódó írásaink