Külföld

Nem jó Görögországban újságírónak lenni

Európa Tanács: Aggodalomra ad okot a civileket és az újságírókat körülvevő ellenséges környezet Görögországban

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint aggodalomra ad okot, ezért a civil társadalmat, az emberi jogok védelmezőit és az újságírókat körülvevő ellenséges környezetet fel kell számolni Görögországban.

Nem jó Görögországban újságírónak lenni
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a görög hatóságokat, biztosítsák, hogy az emberi jogok védői és az újságírók biztonságban és szabadon dolgozhassanak
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön közzétett közleményében arra szólította fel a görög hatóságokat, hogy fordítsák visszájára a jogvédők és az újságírók munkáját aláásó tendenciát.
Dunja Mijatovic szerint az emberi jogok védelmezői lejárató kampányok célpontjaivá váltak, a civil szervezetek nehézkes bejegyzési eljárásai és az újságírókra gyakorolt indokolatlan nyomás aláásta az emberi jogok védelmét, és csökkentette a civil mozgásteret Görögországban.

„A menekülteket, menedékkérőket és migránsokat segítők, valamint az emberi jogokat védő és előmozdító aktivisták folyamatos kriminalizálása része ennek a görögországi tendenciának, amelyet az Európa Tanács más tagállamaiban is megfigyeltem” – fogalmazott.
Hangsúlyozta: minden államnak kötelessége olyan jogi keretet létrehozni, ami védi az emberi jogokat, és olyan környezetet biztosít, amely elősegíti a jogvédők és a civil társadalom munkáját. A jogvédők és a humanitárius szolgálatot végzők elleni fellépés összeegyeztethetetlen a nemzetközi kötelezettségekkel, továbbá elrettentő hatással van az emberi jogi munkára – figyelmeztetett.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a görög hatóságokat, biztosítsák, hogy az emberi jogok védői és az újságírók biztonságban és szabadon dolgozhassanak azáltal, hogy kedvező környezetet biztosítanak munkájukhoz, és nyilvánosan elismerik a demokratikus társadalomban betöltött fontos szerepüket.

Kapcsolódó írásaink