Külföld

Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető rongálóit

Elfogtak Izraelben két tizenéves zsidó fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a jeruzsálemi Cijón-hegyi protestáns temetőben megrongáltak több mint harminc sírt – jelentette pénteken rendőrségi beszámolók alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Elfogták a jeruzsálemi keresztény temető rongálóit
A jeruzsálemi rendőrséghez kedden érkezett panasz a sírrongálásról, amit helyszíni vizsgálat követett
Fotó: AFP/NurPhoto /Beata Zawrzel

Izrael központi részén él az a két, 14 és 18 éves zsidó fiatal, aki a nyomozás eredménye alapján Újév reggelén vandál módon megrongálta a temetőt.

A jeruzsálemi rendőrséghez kedden érkezett panasz a sírrongálásról, amit helyszíni vizsgálat követett. A nyomozók és a törvényszéki szakértők megállapították, hogy szándékos rongálás történt.

Majd a nyomok és a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították, csütörtök este elfogták, őrizetbe vették, pénteken pedig a jeruzsálemi körzeti bíróságra szállították a gyanúsítottakat, hogy előzetes letartóztatásuk lehetőségét kérjék. Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi rendőrparancsnok csütörtökön találkozott III. Teofil görög pátriárkával és titkárával, és biztosította őket, hogy a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézre kerítése és bíróság elé állítására érdekében.

A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is.

Ebben a temetőben temettek el négy olyan magyar katonát is, aki az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével került a Szentföldre.

A kárt 100 ezer dollárra becsülik.

Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le.

Kapcsolódó írásaink