Külföld

Feszült helyzet a görög partoknál

Figyelmeztető lövéseket adott le az Égei-tenger keleti részén a görög parti őrség egyik hajója egy török járőrhajóra, mert szerinte az fel akarta borítani – közölte a görög hatóság.

Feszült helyzet a görög partoknál
Nem ez volt az első incidens a görög partoknál (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Diego Cupolo

A beszámoló szerint a legénység az úgynevezett biztonsági övezetben adott le figyelmeztető lövéseket a levegőbe, mire a török járőrhajó visszavonult a török partok felé.

A nyilatkozat nem tett említést arról, hogy a görögországi Farmakoniszi szigetétől délkeletre történt incidens során bárki megsebesült volna, vagy kár keletkezett volna bármelyik hajóban.

A görög parti őrség közleménye szerint járőrük három török halászhajó azonosítására indult görög felségvizeken, Farmakoniszitől nem messze. A legénység az után adta le a figyelmeztető lövéseket, hogy a halászhajók támogatására küldött török járőrhajó „veszélyes manővereket hajtott végre azzal a szándékkal”, hogy felborítsa a görög parti őrség hajóját.

A török parti őrség verziója szerint azért kellett járőrt küldeniük a térségbe, mert a görögök hajója egy égei-tengeri török üdülőhelynél zaklatni kezdett három halászhajót. A török járőrhajó távozásra késztette a görög hajót, lehetővé téve a halászhajók számára, hogy folytassák tevékenységüket. A török nyilatkozat szerint a görög hajó legénysége a terület elhagyása közben többször a levegőbe lőtt, ami válaszlövésekre késztette a török járőrhajót.

Kapcsolódó írásaink