Külföld

A negyedik próbálkozásra sem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét

Az Egyesült Államok képviselőházának elnökét a szerdai negyedik szavazási fordulóban sem tudták megválasztani, mert a többségben lévő republikánus párti képviselők megosztottsága miatt egyetlen jelölt sem kapta meg a voksok abszolút többségét.

A negyedik próbálkozásra sem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét
A kép illusztráció
Fotó: MH

Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint szerda délben folytatódott a választási eljárás. A korábbi fordulókhoz hasonlóan Kevin McCarthy, a többséget adó Republikánus Párt képviselőházi vezetője 201 szavazatot kapott, de megválasztásához 218 szavazatra lett volna szüksége. Húsz voksot kapott egy másik republikánus párti képviselő, Byron Donalds.

A demokrata párti képviselők egyhangúlag Hakeem Jeffriesre, saját vezetőjükre szavaztak, így ő 212 voksot kapott, csakúgy mint a három keddi fordulóban.

Az ülés kezdetén a Kevin McCarthyt támogató képviselők nevében Mike Gallagher egységre kérte párttársait, és azzal érvelt, hogy házelnök hiányában nem kezdhetik meg a választóiknak tett ígéretek megvalósítását.

Chip Roy texasi republikánus párti képviselő bejelentette: Kevin McCarthyval szemben Byron Donalds floridai képviselőt indítják, mert Roy szerint McCarthy nem képviseli azt a megújulási szándékot, amelyre a képviselőháznak most szüksége lenne.

A képviselőházi elnökválasztás washingtoni idő szerint szerda délután folytatódik. Házelnök hiányában az alsóház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és addig a pillanatig hivatalosan még csak „megválasztott képviselőnek” minősülnek.

Kapcsolódó írásaink