Külföld

Nyáron lehet béke a NATO volt tábornoka szerint

Hans-Lothar Domröse szerint patthelyzet alakulhat ki

Hans-Lothar Domröse tábornok, a német hadsereg magas rangú tisztje, a szövetséges erők brunsumi parancsnokságának volt parancsnoka azt jósolta, hogy az orosz–ukrán konfliktus patthelyzetbe fog kerülni, és nyárra tűzszünetre kerülhet sor.

Nyáron lehet béke a NATO volt tábornoka szerint
Hans-Lothar Domröse
Fotó: AFP

„Nyár elejére várom a patthelyzetet” – mondta Domröse a német Funke médiacsoport lapjainak, azzal érvelve, hogy addigra mindkét fél úgy fogja érezni, hogy a további harcoknak már nincs értelme – olvasható az oroszhirek oldalán.

Február és május között valószínű, hogy mindkét fél rájön, hogy „megrekedtek” – mondta a volt tábornok, hozzátéve, hogy ez lesz az a pillanat, amikor megkezdődhetnek a tűzszüneti tárgyalások.

„Valamikor 2023-ban lesz tűzszünet” – jósolta Domröse, figyelmeztetve, hogy ez nem jelent majd azonnali, tartós békét.

A konfliktus jelenlegi állásáról a tábornok elmondta, Oroszország előnye, hogy több tankkal és több rakétával rendelkezik, míg Kijev teljesen függ a nyugati fegyverellátástól.

„Egy bizonyos ponton Ukrajna el fogja veszíteni az utolsó harckocsiját, akkor utánpótlásra lesz szüksége. És egy bizonyos ponton tűzszünet lesz, akkor Ukrajnának további támogatásra és fegyverekre is szüksége lesz” – mondta Domröse.

Figyelmeztetett, a NATO-tagállamok egyre inkább belekeverednek az ellenségeskedésekbe, ami potenciálisan egy, a NATO és Oroszország közötti teljes katonai összecsapáshoz vezethet.

A tábornok elismerte, hogy a konfliktus lezárásának egyetlen módja egy mindkét fél számára elfogadható tárgyalásos megállapodás, szerinte a lehetséges megoldás az lehetne, ha Zelenszkij lemondana Kijev azon követeléséről, hogy a Krímet azonnal integrálja Ukrajnába, és ehelyett egy „50 éves átmeneti időszakot” fogadna el.

A Kreml azonban korábban az ilyen javaslatokat elvetendőnek nevezte, ragaszkodva ahhoz, hogy ha Ukrajna békét akar, akkor figyelembe kell vennie „az új realitásokat”, utalva ezzel arra a négy volt ukrán régióra, amelyek tavaly ősszel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink