Külföld

A mai emberek közt is sok a mártír Ferenc pápa szerint

A római magyarok templomában Melo Lajos atya celebrál ünnepi szentmisét a magyar közösségnek

A hitükért üldözött keresztényeket említette a szeretet és a megbocsátás példájaként Ferenc pápa a Szent Péter térre néző ablakból mondott beszédében hétfőn délben Szent István ünnepén, amelyet az egyház az első keresztény vértanúnak szentel.

A mai emberek közt is sok a mártír Ferenc pápa szerint
Ferenc pápa Szent István, az első keresztény szent ünnepén
Fotó: AFP

Ferenc pápa rámutatott, hogy éppen a karácsonyi ünneplés napjaira esik az első keresztény vértanú halála. Mintha a liturgia el akarna távolítani bennünket a fények, ebédek, ajándékozás világától, ahol egy kicsit megnyugodhatnánk – mondta.

Az egyházfő magyarázata szerint a karácsony nem egy király születéséről szól, hanem a megváltó érkezéséről, aki magára veszi az emberek gyarlóságát, bűneit és a halált is. Hangsúlyozta, az ógörög mártír szó tanút jelent: a mártírok tanúk, akik életükkel a rosszat irgalmassággal legyőző Krisztust mutatják meg.

„Mártírok ma is sokan vannak, ma ezekért az üldözött fivérekért és nővérekért imádkozzunk, akik Krisztusról tesznek tanúságot” – jelentette ki a pápa. Hozzátette, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy saját életünkkel hogyan tanúsítjuk ugyanezt. Hozzátette: Szent István a rászorulókat szolgálta: Jézus hirdetését a szeretettel ötvözte.

Ferenc pápa úgy vélte, a tanúságtételt szolgálja a megbocsátás is. Kifejtette, ezekben a napokban gondoljunk arra, képesek vagyunk-e a bocsánatra mindazok felé, akikkel nem vagyunk jóban, megsértettek bennünket, vagy akikkel soha nem vettük fel újra a kapcsolatot.

A pápa karácsonyi üzenetében is szólt a közel-keleti keresztényekről, támogatást szorgalmazva számukra, valamint a vallások közötti békés együttélést.

Karácsony másnapján ismét több tízezren hallgatták az egyházfő rövid beszédét, amelyet az Úrangyala imádság követett.

Rómában a római magyarok templomaként ismert, a vértanú Szent Istvánnak szentelt körtemplomban mutatnak be ünnepi misét hétfőn. A magyar közösség miséjét Melo Lajos domonkos atya celebrálja.

Kapcsolódó írásaink