Külföld

Hszi és Medvegyev a kínai–orosz stratégiai együttműködésről tárgyalt Pekingben

A volt orosz elnök nagyon hasznosnak minősítette a megbeszélést

Az orosz–kínai stratégiai együttműködésről és az ukrajnai konfliktusról is tárgyalt Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Hszi Csin-ping kínai elnökkel Pekingben.

Hszi és Medvegyev a kínai–orosz stratégiai együttműködésről tárgyalt Pekingben
Dmitrij Medvegyev az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője és az Egységes Oroszország párt elnöke kezet fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2022. december 21-i pekingi találkozójukon.
Fotó: AFP/Sputnik/Yekatarina Shtukina

A pekingi állami rezidencián tartott találkozóról Medvegyev, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke is, a Telegram-csatornáján videófelvételt osztott meg. A Kínai Központi Televízió közlése szerint szerdán volt a megbeszélés.

Az orosz politikus közölte, a találkozón téma volt a két kormánypárt, a Kínai Kommunista Párt és az Egységes Oroszország közötti együttműködés is. A volt orosz elnök, aki tárgyalópartnerének átadta a hivatalban lévő orosz államfő, Vlagyimir Putyin üzenetét, nagyon hasznosnak minősítette a megbeszélést.

Medvegyev szerint Putyin az üzenetben méltatta „az orosz-kínai politikai párbeszéd és gyakorlati együttműködés példátlan szintjét”, és kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú állam- és pártközi kapcsolatok tovább fejlődnek majd a Kínai Kommunista Párt új vezetésével való együttműködésben.

„A két fél számos fontos nemzetközi kérdésben is +óraegyeztetést tartott+, megállapítva, hogy Moszkva és Peking megközelítései a világ legaktuálisabb problémáira vonatkozóan nagymértékben egybeesnek” – tájékoztatott Medvegyev, aki kitért a stratégiai külpolitikai koordinációra, egyebek között az ENSZ-ben és más multilaterális platformokon, beleértve a Sanghaji Együttműködés Szervezetét, a BRICS-et és a G20-csoportot. Megvitatták a posztszovjet térség helyzetét, beleértve az ukrán válságot – áll a Medvegyev által kiadott közleményben.

Hszi Csin-ping egyebek között azt hangoztatta, hogy az ukrajnai konfliktus elhúzódása egyik félnek sem előnyös. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Hszi kifejezte Peking reményét, hogy az ukrajnai válságban minden fél észszerű magatartást, önmérsékletet tanúsít, és hogy politikai eszközökkel oldják meg a biztonsági aggályokat. Hszi azt is közölte Medvegyevvel, hogy reméli, a Kínai Kommunista Párt és az Egységes Oroszország elősegítheti a Kína és Oroszország közötti stratégiai együttműködés elmélyítését.

„A kínai fél készen áll az Oroszországhoz való közeledésre, hogy folyamatosan új korszakba mozdítsa elő kétoldalú kapcsolatainkat” – idézte a kínai vezetőt a TASZSZ orosz hírügynökség.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Medvegyev és az Egységes Oroszország két másik vezetője a KKP

Központi Bizottságának meghívása alapján tárgyal kedden és szerdán Pekingben.

A Vedomosztyi című orosz lap december közepén, egy meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy Hszi és Putyin az év utolsó napjaiban eszmecserét folytathat majd egymással. A tárgyalást a forrás feltételezése szerint videokonferencia formájában fogják megtartani.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy orosz–kínai közös flottagyakorlatot tartanak december 21. és 27. között a Kelet-kínai-tengeren. A két ország légiereje a közelmúltban közös légi járőrözést hajtott végre a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett.

Kapcsolódó írásaink