Külföld

Az unió egyik legszégyenteljesebb döntése az volt, hogy nem vettük fel Romániát a schengeni övezetbe – VIDEÓ

Újabb, határon átívelő gyorsforgalmi út épülhet

Mivel Románia nem lett tagja a schengeni övezetnek, így a meglévő két gyorsforgalmi út mellett újakat hoznak létre – jelentette be Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán.

Az unió egyik legszégyenteljesebb döntése az volt, hogy nem vettük fel Romániát a schengeni övezetbe – VIDEÓ
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szerintünk az idei esztendőben az Európai Unió egyik legszégyenteljesebb döntése az volt, hogy nem vettük fel Romániát a schengeni övezetbe – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő videójában.

Hozzátette, Magyarországnak az volt az érdeke, hogy Románia is csatlakozzon, mert akkor nem kéne órákat várakozni a határokon, megszűnhetne a határellenőrzés. Ez gazdasági érdek is lett volna, hiszen Románia az egyik legnagyobb exportpartnerünk – mondta a tárcavezető.

Kifejtette, mivel nem lettek Schengen-tagok, így a meglévő két gyorsforgalmi út mellett újakat hoznak létre. Magyar oldalon az M49-esnek Csengernél lesz a határátkelési pontja, míg tegnap a román kormány zöld jelzést adott a következő fejlesztésnek, ami szerint az M44-es út meghosszabbításra került Békéscsabáig, ami Nagyszalontáig mehet tovább.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink