Külföld

Az afganisztáni tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve a szorosan értelmezett iszlám előírásait

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok felsőoktatási minisztériuma kedden határozatlan időre kitiltotta a nőket az egyetemekről.

Az afganisztáni tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Karim Sahib

A tárca szóvivője által is megerősített körlevél utasítja az állami és a magánegyetemeket is, hogy a kormányzati döntéssel összhangban haladéktalanul tiltsák ki a női hallgatókat.

A helyi sajtó december 7-én jelentett arról, hogy noha az afganisztáni tálibok megtagadták a lányoktól a középiskolai továbbtanulás lehetőségét, váratlanul mégis engedélyezték az érettségi bizonyítvány megszerzését. A sikeres bizonyítvány megszerzése eddig megnyithatta a nők számára még nyitva álló egyetemi oktatás lehetőségét.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve a szorosan értelmezett iszlám előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból is. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

Kapcsolódó írásaink