Külföld

Ma dönthetnek az uniós gázársapkáról

Ma dönthetnek az energiaminiszterek az uniós gázársapkáról. Miközben Brüsszel még a korábbinál is alacsonyabb árszintet javasol, addig hazánk továbbra is ellenzi az intézkedést.

Ma dönthetnek az uniós gázársapkáról
Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, az intézkedést továbbra is elutasítjuk, hiszen az ellátásbiztonság a legfontosabb
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

„Valószínűleg még soha nem ülésezett ilyen sűrűn az EU energiaminisztereinek tanácsa, most viszont indokoltak a tanácskozások, hiszen Európában energiaválság van. A földgázra bevezetni szándékozott ársapka rossz, káros és veszélyes, de úgy tűnik, ennek ellenére bevezetésre kerülhet" − írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Objektum doboz

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője felhívta ugyanakkor a figyelmet bejegyzésében, hogy a Politico szerint Brüsszel új, szigorúbb tervezettel állt elő: a korábbinál alacsonyabb árszintet (275 helyett 188 euró/MWh) és annak gyorsabb (hét nap helyett három nap) életbe lépését javasolja.

„Ezek a korlátok a jövőben könnyebben effektívvé válhatnának, azaz az intézkedésnek nagyobb eséllyel lenne tényleges hatása az árakra. A probléma, hogy ez a hatás negatívan befolyásolná Európa ellátásbiztonságát, azaz a szigorúbb tervezet nagyobb károkat okozhat" – írta az elemző a bejegyzésében.

Kapcsolódó írásaink