Külföld

Felgyújtották az uniós képviseletet a Közép-afrikai Köztársaságban

Néhány nappal korábban Franciaország kivonta utolsó katonáit is az országból

Felgyújtották hétfőre virradóra az Európai Unió képviseletének épületét a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban.

Felgyújtották az uniós képviseletet a Közép-afrikai Köztársaságban
A Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia katonák 2022. december 15-én délben hagyták el a fővárost, Banguit
Fotó: AFP/Barbara Debout

Ezt Douglas Darius Carpenter uniós nagykövet is megerősítette a közösségi médiában.

Néhány nappal korábban Franciaország kivonta utolsó katonáit is a csaknem ötmillió lakosú országból. A francia kontingens egy uniós kiképzési misszió mellett az ENSZ égisze alatt részt vett a Közép-afrikai Köztársaság stabilitásának fenntartását szolgáló műveletben is. Párizs a Wagner-csoport orosz biztonsági magáncég helyi jelenlétével indokolta katonái kivonását.

Mindazonáltal néhány nappal az uniós épület felperzselése előtt pokolgépes merényletet követtek el Dmitrij Szitij, az Orosz Ház kulturális központ vezetője ellen Banguiban.

Szitij súlyosan megsebesült. Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner-magánhadsereg alapítója a Telegramon azt állította, hogy Szitij „a franciáktól” kapott fenyegetést, amelyben felszólították az oroszokat, hogy tűnjenek el Afrikából.

A politikailag ingatag, ásványkincsekben gazdag, de elszegényedett Közép-afrikai Köztársaság elnöke, Faustin-Archange Touadéra a Think Tank International Crisis Group nemzetközi agytröszt szerint legfőbb szövetségesének Oroszországot és a Wagner-csoportot tekinti, hogy úrrá tudjon lenni a felforduláson az országban.

Kapcsolódó írásaink