Külföld

Nem felelt Szerbiának a KFOR

Hallgat a KFOR, pedig Szerbia egyértelművé tette: az érvényes és a nagyhatalmak által aláírt szerződés szerint szeretne ismét katonai és rendőri erőt küldeni Észak-Koszovóba. Belgrádban világosan kijelentették, Pristinát teszik felelősség az elmúlt napokban kialakult feszültség miatt.

Nem felelt Szerbiának a KFOR
Litván KFOR katonák Mitrovica közelében egy úttorlasz mellett
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Vudi Xhymshiti

Nehéz a koszovói kérdés végleges megoldásáról beszélni, miközben szerbeket tartóztatnak le, és mindennap különféle problémákkal kell szembenézni – jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter Belgrádban. Mint a Vajdaság Ma vasárnapi tudósításában olvasható, a tárcavezető a Szerbiai Szocialista Párt (SPS )11. Kongresszusa előtt újságírói kérdésre egyebek mellett arról beszélt, még nem érkezett válasz a KFOR-tól arra a felvetésre, hogy a szerb biztonsági erők visszatérhessenek Koszovóba.

Dačić a helyzetet kommentálva úgy fogalmazott, egy virtuális folyamatban találtuk magunkat, amelyet Albin Kurtinak, a pristinai ideiglenes intézmények miniszterelnökének a különféle meggondolatlan, ide-oda kapkodó cselekedetei hatnak át, s jelenleg egyértelműen ő a párbeszéd legnagyobb akadálya.

Amíg az emberek úttorlaszokat állítanak fel, a szerbeket pedig letartóztatják, nehéz végleges megoldást találni a koszovói problémára - mondta Dačić a szerb hírügynökségnek, azaz a Tanjugnak. A külügyminiszter aláhúzta, senki sem teljesíti az általuk is aláírt nemzetközi megállapodásokat. Hozzátette, mindig is azt mondták, hogy kiegyensúlyozott külpolitikát akarunk folytatni, új barátságokat akarunk kötni, a régieket ápolni, különösen olyan államokkal, mint Oroszország és Kína.

Kapcsolódó írásaink