Külföld

Régi adósságot törlesztett New York állam

New York állam betiltotta az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését. Ezzel a lépéssel az Egyesült Államokban a tizedik lett, ahol efféle okokból korlátozzák a megvásárolható termékek körét.

Régi adósságot törlesztett New York állam
Kutya és egy halom kozmetikum - a jövőben tilos lesz a kettő kísérleti célú párosítása (Képünk illusztráció.)
Fotó: Jean-Luc & Françoise Ziegler / Biosphoto via AFP

A jövőben tilos lesz New York államban az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítése. Az erről szóló jogszabályt beterjesztő Linda Rosenthal, a helyi állami törvényhozás képviselője arra hivatkozott, hogy mára a kutatási módszerek annyit fejlődtek, hogy szükségtelen a termékfejlesztés során az érintetteknek efféle kísérleteken átesniük annak érdekében, hogy új sminket, vagy sampont hozzanak létre a kozmetikai vállalatok.

Ugyan erre hivatkozva New York mellett Virginia, Kalifornia, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois és Maryland állam is tiltja az állatkísérletek nyomán összeállított kozmetikumok értékesítését az Egyesült Államokban. Washingtonban már a képviselőház előtt van az a szövetségi törvényjavaslat is, amely az egész Egyesült Államokra kiterjesztené ezt az intézkedést.

Kapcsolódó írásaink