Külföld

Csapatszemlét tartott Szergej Sojgu

A helyszínen, azaz a fronton tájékozódott Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz csapatok tevékenységéről. A hadseregtábornok fogadta a parancsnokok jelentését és megköszönte a személyi állománynak a harci feladatok példamutató teljesítését.

Csapatszemlét tartott Szergej Sojgu
A miniszter a helyszínen mondott köszönetet a csapatoknak
Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov

Személyes látogatás során ellenőrizte az orosz egységek állásait vasárnap Szergej Sojgu védelmi miniszter . A tárcavezető a frontvonalon fogadta a parancsnokok jelentését és megköszönte a személyi állománynak a harci feladatok példamutató teljesítését – közölte a moszkvai védelmi tárca.

Mint emlékeztettek, Vlagyimir Putyin pénteken kereste fel a „különleges hadművelet” törzsét egy meg nem nevezett helyszínen és meghallgatta a parancsnokok javaslatait a közeli és középtávú cselekvésre vonatkozóan. A látogatásról szombaton számolt be a Kreml sajtószolgálata.

Pavel Zarubin, a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorának készítője a Telegram-csatornáján közölte, hogy Putyin, aki a hétfőn Minszkbe látogat, jövő héten részt vesz majd a védelmi tárca vezetői kollégiumának tanácskozásán is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve bejelentette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Jakovlivka települést Donyeck térségében. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők Kupjanszk irányában mintegy huszonöt katonát, egy páncélozott személyszállító és két egyéb járművet, Liman irányában mintegy hatvan halottat és sebesültet, egy harckocsit és két kisteherautót, Donyeck körzetében több mint negyven embert, két páncélost, a donyecki régió déli részén pedig mintegy félszáz halottat és sebesültet, egy páncélozott harcjárművet, egy harckocsivontatót és két kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek valamint a tüzérségi és rakétaerők egy ukrán vezetésipontra, százkilenc lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint száznegyvennégy élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-36 típusú ellentűzradart. Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, valamint kilenc HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 344 repülőgépet, 184 helikoptert, 2676 drónt, 398 légvédelmi rakétarendszert, 7149 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 931 sorozatvetőt, 3691 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7650 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg – igaz, ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a nyugati média rendre elhallgatja az oroszok által okozott veszteségeket és felnagyítja azokat, melyeket állítólag az ukrán erők értek el.

Kapcsolódó írásaink