Külföld

Erdogan: Semmi közöm az isztambuli polgármester elítéléséhez

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton kijelentette, hogy „semmi köze” nem volt az isztambuli polgármester elítéléséhez, amely ellenzéki tüntetéseket és nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Erdogan: Semmi közöm az isztambuli polgármester elítéléséhez
Recep Tayyip Erdogan elnök
Fotó: archív

„Vajon ki áll a napokban hozott ítélet által keltett vihar mögött?” – tette fel a kérdést a török államfő, amikor először reagált Ekrem Imamoglu isztambuli városvezető szerdai elítélésére. „Ennek a vitának semmi köze hozzánk: sem hozzám, sem nemzetünkhöz” – tette hozzá Erdogan. Egyúttal sajnálatának adott hangot amiatt, hogy „egyesek rajtunk keresztül próbálják lejátszani hatalmi játékaikat”, amivel arra utalt, hogy az ítéletre adott reakciók a török ellenzék belső rivalizálásából fakadhatnak.

A 2023. júniusi törökországi elnökválasztáson Erdogan lehetséges ellenfeleként emlegetett Ekrem Imamoglut két év hét hónap szabadságvesztésre ítélték, valamint eltiltották politikai jogainak gyakorlásától a választási bizottság tagjainak „sértegetése” miatt.

Isztambulban csütörtökön több tízezer ember gyűlt össze, hogy támogatásáról biztosítsa Imamoglut, akit a török ellenzék komoly és esélyes jelöltjének tartanak, miután a 2019. májusi önkormányzati választáson elnyerte Törökország legnagyobb városának vezetését Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elől. A polgármester elítélése nemzetközi felháborodási hullámot váltott ki: az Egyesült Államok kormánya „mélységes aggodalmának és csalódottságának” adott hangot, míg Németország vezetése „a demokrácia elleni kőkemény puccsról” beszélt.

Erdogan júniusban bejelentette, hogy elindul a 2023-as török elnökválasztáson, de a hat politikai pártból álló ellenzéki szövetség még nem nevezte meg jelöltjét. „Számunkra teljesen mindegy, ki lesz az ellenzék jelöltje” – közölte szombaton a török elnök, és felszólította politikai ellenfeleit: legyen „bátorságuk” megnevezni elnökjelöltjüket.

Kapcsolódó írásaink