Külföld

Megbukott a pozsonyi kormány

Megbukott a szlovák kormány a csütörtöki parlamenti bizalmi szavazáson. Délelőtt még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta.

Megbukott a pozsonyi kormány
Eduard Heger egyest kapott a képviselőktől
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Robert Nemeti

Elfogyott a levegő a pozsonyi kormány körül, így a sorsdöntő csütörtöki parlamenti szavazáson megbukott a kabinet – közölte csütörtök délután az Új Szó. A miniszterek és a kormányfő menesztése mellett hetvennyolc képviselő szavazott, húszan pedig tartózkodtak. A parlamentben ma összesen százkét honatya volt jelen.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője közvetlenül a szavazás előtt arra kérte a mozgalmának képviselőit, hagyják el a parlament üléstermét. „Nem fogunk részt venni egy újabb korrupcióellenes kormány kivégzésében” – tette hozzá Šipoš.

Délelőtt még a helyzet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta. De csak akkor, ha az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát, és az állami költségvetést is megszavazza. A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes politikusai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt mások árulásnak tekintették.

Az SaS azonban elutasította Matovič ajánlatát, szerintük a bukás elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták, a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét. Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni. Hozzátették, nem hajlandóak a jelenlegi káosz fenntartásában közreműködni.

A sorsdöntő szavazás előtt több független képviselő is úgy nyilatkozott, ha a kormány és az ellenzék nem állapodik meg az előre hozott parlamenti választás időpontjában, akkor a kabinet bukására voksolnak.

Kapcsolódó írásaink