Külföld

Meloni: Nem lehet első és másodosztályba sorolni az uniós tagállamokat

Az Európai Unióban nem lehet első és másodosztályba sorolni a tagállamokat Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint, aki hatékonyabb európai energiapolitikát szorgalmazott a római parlament felsőházában tartott felszólalásában szerdán.

Meloni: Nem lehet első és másodosztályba sorolni az uniós tagállamokat
Meloni nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy az EU „klubszerűen működik”
Fotó: AFP/Ludovic Marin

A jobboldali kormányfő kijelentette, az Európai Unió „rövidlátónak” bizonyul a jelentős stratégiai döntésekben. Példaként az ukrajnai háborút és az energiaválságot említette.

Giorgia Meloni úgy vélte, hogy hatékonyabb energiapolitikára van szükség, és az Európai Unió „hibázik, amikor nem ad gyors választ”.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy az EU-nak közös álláspontot kell képviselnie, mert „ha egy ennyire nehéz helyzetben még versenyzünk is egymással, az nem tudom, mennyire bölcs dolog”.

Hangoztatta, hogy ha a háború kitörésekor a nyugati államok nem a „túl gyengének” tartott Ukrajna oldalára állnak, abban az esetben sem béke, hanem invázió történik.

„Kiállok egy szuverén állam joga mellett saját szuverenitása védelméhez. (...) Jelenleg egyedüli lehetőséget a tárgyalásra a konfliktusban szemben álló felek közötti erőegyensúly képvisel, a béke útja Ukrajna támogatásán át vezet” – jelentette ki Meloni.

Giorgia Meloni az európai állam-és kormányfők küszöbön álló csúcstalálkozója előtt kedden az alsóházban, szerdán a felsőházban részletezte az általa vezetett jobboldali kormány Brüsszelben képviselendő nézeteit. A mostani lesz az első EU-csúcs, melyen Giorgia Meloni miniszterelnökként vesz részt.

Hangoztatta, nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy az EU „klubszerűen működik, első és másodosztályúnak tartott tagállamokkal”.

Olaszország megítélésével kapcsolatban Meloni azt mondta, előítélet kísérte a jobboldali római kormány megalakulását: „Egyesek azt hitték, egy Meloni vezette kormánnyal, egy jobbközép kormánnyal Olaszország elszigetelődik a világban, mintha el lehetne szigetelni az EU és a NATO egyik alapító államát, mely alapvető szerepet tölt be a Földközi-tenger térségében.”

A szenátorok között felszólalt Mario Monti közgazdász, volt miniszterelnök is hangoztatva, hogy a Giorgia Meloni vezette kormány és az EU kapcsolatát ez idáig pozitívan értékeli. Úgy vélte, Meloni és kormánya főszerepet játszhat Európában, „de néha a főszerep nem a legjobb választás”.

Emlékeztetett, hogy a 2011 és 2012 közötti kormánya idején „verhette volna ököllel az asztalt a német szigorral szemben, de inkább eredményt akart elérni, és hónapokig tartó nagyon kemény konfrontációval sarokba szorította Angela Merkelt, és levette a német kényszerzubbonyt az Európai Központi Bankról”.

Monti kijelentéseivel egy időben a gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos, Paolo Gentiloni mindent összevetve pozitívnak nevezte a Meloni-kormány legelső, jövő évi költségvetési csomagját hangsúlyozva, hogy Brüsszel azonban több kritikus pontot is talált benne.

Kapcsolódó írásaink