Külföld

Egy német televíziós műsorvezető az ISIS harcosaihoz hasonlította a marokkói válogatott tagjait

Egy német televíziós műsorvezető elég komoly felháborodást okozott azzal, hogy a marokkói válogatott tagjait az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorista csoporthoz hasonlította.

A Welt műsorvezetője egy olyan képet mutatott be az adásban, amelyen a marokkói válogatott három tagja felemeli a mutatóujját az egyik sikeres világbajnoki mérkőzés után – írja a DohaNews. Ez a gesztust világszerte a muszlimok milliárdjai használják, akik a „tavhíd”, vagyis az „egység” fogalmát vallva dicsőítik Istent. A műsorvezető azonban az ISIS-hez hasonlította a játékosokat, mivel „ezt a köszöntést az úgynevezett Iszlám Állam is átvette, a harcosok gyakran pózolnak ezzel a gesztussal a hódítások után”. Hozzátette: „Nem világos, hogy a marokkói vb-játékosok tisztában voltak-e a gesztus jelentőségével.”

Objektum doboz

Az internet elég gyorsan reagált a műsorvezető összehasonlítására, rasszistának és veszélyesnek nevezve a kijelentéseit. Hebh Jamal németországi újságíró például azt írta a Twitteren: „Mindennap lenyűgöz, hogy a német rasszizmus milyen mértékben mutatja meg magát a világbajnokságról szóló tudósításokban.”

Többen pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy a gesztust számos focista használja a gól ünneplésére különösebb mögöttes tartalom nélkül, többek között Cristiano Ronaldo is. Az eset napokkal azután történt, hogy a Tageszeitung nevű német napilap Palesztina nyílt támogatása miatt bírálta a marokkói válogatottat.

Objektum doboz

A 2022-es katari futball-világbajnokság az első alkalom, hogy a tornát egy muszlim többségű arab országban rendezik meg, ezt pedig szurkolók ezrei használják arra, hogy kifejezzék támogatásukat a szintén muszlim többségű Palesztina mellett. A szurkolói zónákban és a stadionokban is zászlókat tűztek ki a torna során, amelyhez a marokkói válogatott is csatlakozott, a szolidaritásuk jegyében a palesztin zászló lobogtatásával ünnepelték győzelmüket a pályán.

Kapcsolódó írásaink