Belföld

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került egy ISIS-tag Budapesten

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte egy tádzsik állampolgárságú férfi ideiglenes kiadatási
letartóztatását. Az érintettel szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt a Tádzsik Köztársaság
bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került egy ISIS-tag Budapesten
Az iszlám állam terroristái által lerombolt Boldogasszony templom Mosulban (Képünk illusztráció.)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Laurent Perpigna Iban

Több mint két éve, 2019. május 6-án bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Dusanbe Körzeti Bíróság egy helyi férfi ellen – közölte csütörtökön a Fővárosi Törvényszék (FT) sajtóosztálya. Mint olvasható, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2016 áprilisában apjával együtt Isztambulba ment, majd törvénytelenül lépte át Törökország és Szíria határát.  Ezt követően csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorista szervezethez, melynek tagjaként az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt. Utóbbiért Tadzsikisztánban tizenkét év börtön vár rá.

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához.

Az FT szerint a bíróság elrendelte a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatását, mely 2022. december 13-ig lesz érvényben. Eddig az időpontig kell elküldenie a Tádzsik Köztársaság igazságügyi hatóságainak a formailag megfelelő kérelmet, illetve nyilatkozniuk kell arról is, hogy az országban nincs halálbüntetés.

Kapcsolódó írásaink

Káosz Afganisztánban

ĀAz erőszak és az ópiumkereskedelem uralkodik az országban, ahol a terrorszervezetek is új otthonra lelhetnek