Külföld

„Hazánk nem fog sötétségbe borulni”

Ukrajna sürgős szükségleteinek kielégítéséről tartottak kedden Párizsban nemzetközi konferenciát, amelyen a francia külügyminiszter tájékoztatása szerint megközelítőleg egymilliárd eurónyi (411 milliárd forint) adományt ajánlottak fel.

„Hazánk nem fog sötétségbe borulni”
Emmanuel Macron francia elnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Párizsban
Fotó: Ludovic MARIN / AFP

Az esemény házigazdája, Emmanuel Macron francia elnök azért hívta össze a nemzetközi közösséget, hogy segítsen az ukránoknak „ellenállni ezen a télen” az orosz támadással szemben.

Az elmúlt hónapok luganói, varsói és berlini konferenciái után ez a találkozó, amelyen 70 ország és nemzetközi szervezet küldöttségei, köztük számos kormányfő vesz részt, „gyakorlatias” jellegű lesz – magyarázta Macron.

Az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt az eseményen, azt mondta: Ukrajnának legalább 800 millió euró (mintegy 328 milliárd forint) gyorssegélyre van szüksége, hogy a téli időszakban a lakosság szükségleteit kielégítse, különösen az energiaágazatban.

A francia elnöki hivatal szerint a felajánlások kedd reggel már 400 millió eurót értek el.

„A segítség meghaladta még a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kért 800 millió dollárt is. Örömmel jelentem be önöknek, hogy meghaladtuk ezt a számot, és közel vagyunk az egymilliárd euróhoz” – mondta később Cathérine Colonna francia külügyminiszter Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ebből az egymilliárd euróból 415 milliót az energiaszektorra, 25 milliót a vízellátásra, 28 milliót élelmezésre, 17 milliót az egészségügyre, 22 milliót a szállításra költenek, a fennmaradó közel 493 eurót pedig még nem nevesítették.

„Országunk nem fog sötétségbe borulni” – mondta Smihal, aki örömét fejezte ki a „civilizált világ” által Ukrajnának nyújtott jelentős segítség láttán.

„Nagyon hálásak vagyunk minden országnak, amely szövetségesünk marad ezekben a zord időkben” – tette hozzá a kormányfő, aki ismét fogadkozott, hogy országa visszanyeri a szuverenitását és a területi épségét.

A rendezvény fő célja a Moszkva által október óta alkalmazott stratégia semlegesítése volt, amely a polgári infrastruktúra elleni támadásokra összpontosít.

Objektum doboz

Macron hangoztatta: Oroszország, amelynek katonai gyengeségeire fény derült, cinikus stratégiát választott annak érdekében, hogy térdre kényszerítse Ukrajnát. Korábbi nyilatkozatait megismételve úgy vélekedett, hogy ezek az orosz csapások „háborús bűncselekményeknek” minősülnek, és „nem maradnak büntetlenül”.

A konferencia előadói öt kulcsterületre – energia, víz, élelmiszer, egészségügy és közlekedés – összpontosítanak, hogy Ukrajna képes legyen megőrizni alapvető infrastruktúráját.

Macron további 76,5 millió eurós francia támogatást jelentett be a tél átvészeléséhez, 2023 elejére az energiaágazatban. Ez a májusban már bejelentett, folyósítás alatt álló 48,5 millió eurón felül van.

Annalena Baerbock német külügyminiszter azt közölte, hogy Berlin is külön 50 millió eurót ad.

A konferencia délután a francia gazdasági minisztériumban folytatódott

Ennek a tanácskozásnak a címe „Kétoldalú találkozó Ukrajna ellenálló képességéért és újjáépítéséért”.

A cél, hogy mozgósítsák a francia vállalatokat az újjáépítés érdekében.

A fórumra meghívták a francia tőzsde 40 óriáscégét, továbbá mintegy 500 kisebb francia vállalatot.

Bár sem tűzszünet, sem a háború befejezése nincs kilátásban, „az ukránok kérték, hogy beszéljünk az újjáépítésről” – közölte a francia elnöki hivatal.

A Világbank szerint az ukrán gazdaság az idén 33 százalékkal zsugorodott a február 24-e óta tartó háború következtében.

A pénzintézet úgy véli, hogy a recesszió idén elérheti akár a 40 százalékot is.

Magyarország is üdvözölte az EU-támogatást

Magyarország is kifejezte szolidaritását Ukrajnával a Párizsban kedden tartott nemzetközi konferencián, valamint üdvözölte az Ukrajnának szánt 18 milliárd euró összegű EU-támogatást.

Sztáray Péter sikeresnek nevezte a párizsi donorkonferenciát, amelyen 46 ország ajánlott fel pénzbeli és természetbeni hozzájárulást.

Kapcsolódó írásaink