Külföld

Az EU számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc

Deutsch: A rabló kiáltott pandúrt

Az Európai Unió számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc, először saját házunk táján kell rendet raknunk – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amelyen az Európai Parlament a korrupció vádjával jelenleg vizsgálati fogságban lévő Eva Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött.

Az EU számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc
A 2022. december 13-án készült fényképen az Europarlament parlamenti alelnöke, Eva Kaili irodájának ajtaján pecsétek láthatóak az Európai Parlamentben, Strasbourgban.
Fotó: AFP/Frederick Florin

Johansson a Katarral és az uniós parlamenttel összefüggő korrupciós üggyel kapcsolatos vitában elmondta: az Európai Bizottság zéró toleranciával fordul a korrupció ellen,

„amely nagyon súlyos bűncselekmény, aláássa az európai demokráciát, gazdaságot és társadalmat.”

A biztos üdvözölte, hogy a belga hatóságok határozottan léptek fel, és az EP is támogatja a nyomozást. Reményét fejezte ki, hogy „a próbatétel után megerősödik a parlament” és hangsúlyozta, hogy amíg nyomozás folyik, fennáll az ártatlanság vélelme.

„De bárki, akit megvesztegettek, szégyellje magát, mert visszaélt az európai emberek bizalmával, aki azt várják, hogy a képviselők az ő érdekeikért harcoljanak, ne a sajátjukért. A bizalmat csak úgy lehet visszaépíteni, ha támogatjuk a nyomozást és gyökerestül kiirtjuk a korrupciót” - nyomatékosította.

A biztos hangsúlyozta, hogy a törvény teljes szigorával kell lesújtani a korrupcióra, és azt mondta, hogy ehhez az EU-nak már vannak bizonyos eszközök a kezében.

„Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az uniós költségvetéssel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoz, az Európai Ügyészség az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos vádhatósági eljárások lefolytatásával foglalkozik, továbbá létrejött a jogállamisági kondicionalitási mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy az uniós források ne korrupt zsebekbe vándoroljanak” – taglalta.

Bejelentette, hogy jövőre új jogszabályt javasol a bizottság az elszámoltathatóság és az átláthatóság megerősítésére.

„A tagállamokban az összes korrupciós formát büntetni kell, a törvénytelen meggazdagodást, a befolyással való üzérkedést, a sikkasztást. Ezek uniós szintű büntetésére van szükség” – hangoztatta a figyelmet.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában elmondta:

„Az EU történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botrányáról van szó. A brüsszeli korrupció az egész unió intézményrendszerének a hitelességét rengeti meg.”

Véleménye szerint világossá vált, hogy „a baloldal korrupcióellenességről szóló hagymázas szólamai csupán ócska politikai hazugságok.”

„Guy Verhofstadtéknak az átláthatóság meg ellenőrizhetőség melletti szövegei csupán a brüsszeli korrupció elfedését szolgálják.

A rabló kiáltott pandúrt, mivel a képmutatás netovábbja, hogy politikai hazugságokra alapozva napi rendszereséggel vádolnak meg nemzeti kormányokat korrupcióval és követelnek ellenük pénzügyi szankciókat, mindeközben pedig a politikai befolyás áruba bocsátása a baloldalnál maga a norma” – hangoztatta.

Kiemelte: „Ezzel a botránnyal Brüsszel minden hitelességét elveszítette ahhoz, hogy másokon számon kérje a korrupciót.”

Az Európai Parlament visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását

A fentiek szellemében az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a korrupció vádjával jelenleg vizsgálati fogságban lévő Eva Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött.

A szociáldemokrata görög képviselő párttagságát, az uniós parlament Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciója hétfőn felfüggesztette, alelnöki megbízatásának megszüntetéséről szóló döntést pedig 625 szavazattal, egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadta el az EP.

...
Eva Kailit pénteken tartóztatták le a belga hatóságok
Fotó: AFP/Európai parlament/ Eric Vidal

„A határozat azonnal hatályba lép” jelentette be a Twitteren Roberta Metsola, az EP elnöke szavazást követően.

Eva Kailit pénteken tartóztatták le a belga hatóságok, egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta vizsgálati fogságban van, szerdán kell megjelennie a vizsgálóbíró előtt.

Kaili élettársát, Francesco Giorgit is őrizetbe vették, a férfi Maria Arena belga szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is.

A Le Soir című belga napilap keddi tájékoztatása szerint több mint 1,5 millió euró készpénzt találtak Panzeri és Kaili otthonában.

Kedden Kaili ügyvédje a görög médiának elmondta, hogy a képviselő ártatlannak vallja magát, és azt állítja, nincs köze a katari kenőpénzekhez. A Le Soir emlékeztetett, hogy a politikus apját egy brüsszeli szállodában fogták el, amikor egy készpénzzel teli bőrönddel a kezében menekülni próbált.

„Ez a súlyos szabálysértés tette lehetővé a belga nyomozók és a vizsgálóbíró számára, hogy Eva Kaili otthonában házkutatást tartsanak anélkül, hogy kérvényezték volna a parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését - tette hozzá a hírlap.

A lakásban olyan értéktárgyakat foglaltak le, amelyeket feltehetően katari tisztviselők adtak neki, valamint további készpénzzel teli táskákat is találtak a hatóságok.

Panzeri, Kaili és Giorgi ellen vasárnap emeltek vádat, a három, valamint egy negyedik, az ügyben vizsgálati fogságban lévő férfi szerdán jelenik meg a bíróság előtt, amely további fogvatartásuk kérdéséről fog majd döntést hozni.

Kapcsolódó írásaink