Külföld

Immár száz éve vonzó a vajdasági vadászat

Centenáriumi ünnepet ült a Vajdasági Vadászszövetség. A szerbiai idegenforgalmi jellegű vadászatoknak az ötvenöt százaléka köthető a térség erdeihez.

Immár száz éve vonzó a vajdasági vadászat
Egy szép bika a Hódunán (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Évek, évtizedek munkája van abban, amit a Vajdasági Vadászszövetség felújított termében és múzeumában láthatunk – fogalmazott ünnepi beszédében az egyesület fennállásának századik évfordulója alkalmából tartott fogadáson Igor Mirović tartományi kormányfő. Mint a Magyar Szó tudósításából kiderül, a frissen átadott közgyűjtemény nemcsak a szakmabelieknek, hanem minden Újvidékre, Vajdaságba érkezőnek fontos idegenforgalmi úti cél lehet.

Mirović szerint a kiállított tárgyak egyben emléket állítanak mindazoknak, akik a mögöttünk álló időkben munkájukkal hozzájárultak a vajdasági vadászat fejlődéséhez. A kormányfő szerint két fontos kezdeményezés is van a vadászat vonatkozásában, amelyeket a közeljövőben valósítanak meg. Az egyik a meglévő erdei lakok felújítására, igény szerinti átalakítására vonatkozik, melyre a tartomány kész anyagi forrásokat elkülöníteni.

A másik a jövő évi költségvetéshez köthető. A kormányfő bejelentette, hogy a 2023-as vajdasági büdzsé értéke várhatóan eléri a száznyolc milliárd dinárt (385,5 milliárd forintot). Ez azt jelenti, hogy több pénzzel tudják majd támogatni a mezőgazdaságot, az idegenforgalmat és természetesen a vadászat fejlesztését is.

Az ünnepségen Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója a lapnak arról beszélt, a szerbiai idegenforgalmi jellegű vadászatoknak az ötvenöt százaléka a Vajdaságban realizálódik. Ha figyelembe vesszük, hogy a térségben mindössze százharmincezer hektárnyi rengeteg van a szerbiai 2,25 millióval szemben, akkor meglehetősen komoly eredménynek számít az imént közölt adat – fogalmazott.

Mint kifejtette, nagyjából tízezer nagyvad bóklászik e százharmincezer hektáron, melyből négyezer a szarvasok, ötezerötszáz a vaddisznók száma, míg a maradék döntően muflon és dámvad. Hozzátette, a szarvasok nyolcvanöt százalékát a Vajdaságban ejtik el.

Kapcsolódó írásaink