Gazdaság

Semjén Zsolt: Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője

Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a névadó életét és munkásságát bemutató új állandó kiállításának pénteki megnyitóján, Hatvanban.

Semjén Zsolt: Széchenyi Zsigmond a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) és Birck Eszter, Széchenyi Zsigmond második feleségének lánya (b) a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum névadójának életét és munkásságát bemutató új állandó kiállítás megnyitóján
Fotó: MTI/Komka Péter

Semjén Zsolt kiemelte: a múzeum névadója a szóösszetétel konkrét jelentését tekintve nem vadászíró és mégis a vadászíróság leghitelesebb megtestesítője. Az a vadászirodalom ugyanis, amit ő megvalósított, egy teljesen önálló műfaj, egy speciális, külön világ, nem pusztán az irodalom és a vadászat részhalmaza – fogalmazott.

A vadászat mint a legeredendőbb emberi cselekvések egyike, magában foglalja a naturát és a kultúrát, ezáltal az ember antropológiai lényegét – mondta. Mindennek legtökéletesebb kifejezése Széchenyi Zsigmond életműve, melyet megérthetővé és átélhetővé tesz az a személyes tárgyait, trófeáit és műveit bemutató tárlat, melyet második felesége, a múlt év szeptemberében elhunyt Hertelendy Margit hagyatékából válogatott darabokkal bővítettek és rendeztek újra a múzeum munkatársai.

Semjén Zsolt szavai szerint Hertelendy Margit nem csupán az életben, de az alkotásban is társa, a „történelmi hányattatások során” gondoskodó hátországa volt Széchenyi Zsigmondnak. A megújult és kibővült állandó tárlat a névadó életét kettőjük egységében mutatja – jegyezte meg. Aláhúzta: a kiállításnak olyan hangulata van, mintha a látogató Széchenyi Zsigmond és felesége egykori közös otthonában járna, miközben ők bármelyik pillanatban beléphetnek az ajtón sétájukból hazatérve.

A magyar vadászirodalom kimagasló jelentőségű géniuszai közül Fekete István sokkal nagyobb író volt, mint vadász, Kittenberger Kálmán pedig sokkal nagyobb vadász és természetbúvár, mint író - jelentette ki a politikus. Széchenyi Zsigmond viszont mindkét területen teljes értékűt, maradandót alkotott: művei közül több a vadászat szeretete nélkül is élvezetes, szórakoztató olvasmány, míg vadgazdálkodásról szóló alkotásai a szakma „vérprofi és tűpontos” alapművei – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a múzeum névadója hangulatát, életérzését, benyomásait tekintve pontos kortörténetet vázol fel alkotásaiban annak is köszönhetően, hogy mindig távolságot tartott a politikától, melynek „pillanatnyi hullámverései” nem homályosították el írói hitelességét.

Nagy-Hanula Viktória, az intézmény igazgató-helyettese az eseményt követően az MTI-nek elmondta: a Széchenyi Zsigmond életét és munkásságát bemutató állandó kiállítás korábban egy teremben volt látható, a tárlat most a névadó és felesége közös hagyatékából származó, több száz tárggyal bővült. Az anyagot – amelynek újrarendezésében Birck Eszter, Hertelendy Margit lánya segítette a szakembereket - immár két teremben tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom